kommun_skoterska
Pernilla Bergqvist (L) och Mattias Askerson (M)

Socialdemokraterna förstår uppenbarligen inte budgetprocessen

Socialdemokraterna skriver i sin replik att kommunledningen undviker siffrorna, men det verkar i själva verket som att de själva inte förstår hur en budgetprocess fungerar.

centrum_artikel_host

Låt oss därför klargöra några saker. Sedan vi i kommunledningen lade fram vår första budget 2018 har förskola och grundskola tillförts drygt 240 miljoner kronor. Varje enskilt år har mer pengar lagts på våra barn och unga.

Vi har bland annat infört sociala team på varje kommunal skola, infört en ny modell för barn i behov av särskilt stöd, satsat mer på skolbibliotek, läsning och språkutveckling och även förstärkt organisationen för barn- och elevhälsa.

Dessutom har vi gjort den största satsningen någonsin i kommunens historia på nya skollokaler och pedagogiska miljöer och på så sätt kunna göra oss av med många av våra tidigare paviljongslösningar. Det är verklighet, tack vare ordning och reda i kommunens ekonomi. Det kan vi skatta oss lyckliga för nu! Med socialdemokraternas politik hade vi behövt sparka både lärare, undersköterskor och förskollärare när bistrare ekonomiska tider kommer.

Socialdemokraterna verkar dessutom ha glömt bort hur en budgetprocess ser ut. Det underlag som såväl kommunledningen som oppositionen har tillgång till är förvaltningens underlag inför det arbete som nu inleds för budgeten 2024. Att som Socialdemokraterna påstå att kommunledningen har beslutat om ”nedskärningar på 34 miljoner kronor” stämmer inte, det är helt enkelt ren lögn.

Kommunledningens budget för 2024 är inte färdig. Faktorer som beror av regeringens budget är fortfarande inte klarlagda och som ansvarstagande företrädare kommer vi inte presentera en budget förrän förutsättningarna är tydliga, vilket kommer ske i början av november. Den budget som vi då lägger fram kommer ge de som, istället för att luras av Socialdemokraternas lögner, en möjlighet att själva läsa hur kommunledningens prioriteringar ser ut inför kommande år. Det kommer fortsatt vara det som kommunledningen har prioriterat hittills. En ekonomi i balans med fokus på skola, vård, omsorg, trygghet och integration.

  • Mattias Askerson (M)
    Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande
  • Pernilla Bergqvist (L)
    Barn- och ungdomsnämndens ordförande
adhd_kommun

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

joes-helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

ica_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

pantamera_avc_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

mp_ute_helsida

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

defacto_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

nrh_sigtuna

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
kommun_skoterska_outsider
mp_ute_outsider
kommun_adhd_outsider
connys
joes_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh
ica_outsider
swedol_outsider