vinter_pan
Gill Brodin (C)Foto: Centerpartiet

Slå dövörat till när gnällspikarna knorrar

Det luftas mycket missnöje i kommentarsfälten på Facebook och Instagram. Särskilt när det gäller samhällsfrågor, som exempelvis kommunal verksamhet.

centrum_artikel_host

”Det är ingen som lyssnar.”, ”Det spelar ingen roll vad vi säger.”, ”De struntar i oss och gör som de själva tycker ändå.”

Men stämmer det verkligen? Är det så illa?
Tittar man närmare tonar en annan bild fram. Ta Sigtuna Kommun som exempel. Man har genomfört ett stort antal samtal, eller ”dialoger” som det kallas på ”kommunaliska”, när man har satt igång stora projekt. När man skulle ta fram en ny landsbygdsstrategi pratade man med barnen i Skepptunaskolan och Odensalaskolan. Man lyssnade med företagare i Märsta vad de hade att säga. Det gjordes en seniordialog för att få in synpunkter från de äldre.

Och man pratade med sammanlagt 200 invånare i Skånela, Odensala, Lunda och Haga. Vad hade de för förväntningar på framtiden på landsbygden? Alla synpunkter man fick in analyserades och kokades ner till det viktigaste. Det fördes sedan in i projektplanerna och är nu byggstenar för hur vår landsbygdsstrategi kommer att se ut.

På samma sätt genomfördes en dialog med invånarna på Magne/Ymergatan i Valsta. Man frågade invånarna vad man skulle göra om man fick 200 000 kronor till förbättringar. Det kom in 50 olika förslag. De bearbetades och av de 15 som sållades fram fick fyra förslag vinnande röstantal. På så vis bestämdes det att man ska öka antalet sittplatser på innergårdarna, göra grillplatser och andra förbättringar på utemiljön. Och så vill man ha igång grannträffar. Allt detta tack vare att invånarna deltog i dialogen.

Listan är lång om man vill se alla tillfällen där kommunen behöver hjälp med synpunkter. Dialog är nyckelordet.

Så håll för öronen när alla gnällspikar påstår att de där uppe inte lyssnar. Det är helt enkelt inte sant. Och nästa gång du får nys om att man vill ha in synpunkter: haka på! Hjälp till med dina åsikter! Vem vet, kanske blir det just ditt inspel som lyfts fram som ”alldeles förträffligt”?

Ju fler som deltar vid dialogerna desto större chans har vi att tillsammans skapa en
långsiktigt hållbar kommun.

  • Gill Brodin (C)
    Ordf, Agenda 2030 Utskottet
vinter_helsida
oppethus_dec
defacto_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

storemore_helsida
ica_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

connys_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slottsby_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

joes-helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

nrh_sigtuna

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
ica_outsider
joes_outsider
storemore_out
swedol_outsider
pantamera_out
connys
slottsby_outsider
nrh
oppethus_out
vinter_outsider