moderat_fokus_pan
Foto: Genrebild

Skolsköterskan ska larma om barnfetman

Idag var det skolstart, efter larmrapporten om att många 10-åringar är överviktiga kommer skolsköterskor att samtala med föräldrar till överviktiga barn.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade nyligen om att många av kommunens 4 och 10-åringar dras med fetma och övervikt. I samband med barnens hälsokontroller i skolan kommer skolsköterskor ha samtal med föräldrar till berörda barn om vikten av fysisk aktivitet, bra mat som ger energi och näring och god sömn:
– Vi erbjuder uppföljande träffar, om föräldrar önskar mer kunskap och stöd. Vi kan skicka remiss vidare till sjukvården om Elevhälsans medicinska insats inte räcker till. Om föräldrar och barn önskar kan vi hjälpa till att förmedla kontakt med idrottsföreningar, säger Helena Gotthold, skolsköterska på Centralskolan och Elevhälsans medicinska insatser i Sigtuna kommun.

Birgitta Asplund, verksamhetschef barn- och elevhälsan berättar att det första besöket för barnen sker i förskoleklass i samband med föräldrar.
– I de hälsosamtal som genomförs har sköterskan möjlighet att diskutera barnets mat och aktivitetsvanor, samt ge råd till barn, ungdomar och föräldrar om kost och fysisk aktivitet. Längd, vikt och BMI kontrolleras.

Men det är först i samtycke med föräldrar som barnen med fetma remitteras till vården.
– De barn som har övervikt kan komma att kontrolleras oftare, det är en individuell bedömning och allt sker i samråd med föräldrar och barn. Skolsköterskor använder sig av motiverande samtalsmetodik som stödjer eleven till livsstilsförändringar. Man har även möjlighet att hänvisa familjer till dietist för råd och stöd. Att jobba med övervikt och fetma är komplext. Man måste se till helheten kring individen, och en balansgång så att man inte får personen att känna sig kränkt, säger Birgitta Asplund via mail till märsta.nu

centrum_host_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

sap_sep23_helsida
connys_helsida
defacto_helsida
hockeyskola_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

pantamera_avc_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Nyheter En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

ica_helsida

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

joes-helsida

Morgonkollen

Nyheter En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

moderat_fokus_helsida
nrh_sigtuna

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
swedol_outsider
moderat_bli_medlem
joes_outsider
connys
hockeyskola_outsider
socialdem_sep23_outsider
ica_outsider
centrum_outsider_host
nrh
ridskola_2020_outsider