sap_pan23
Foto: CSN/Olle Melkerhed

Skolkandet minskar bland gymnasieeleverna

Skolkandet bland gymnasieelever minskar enligt siffror från CSN som utgår från antalet som fått studiebidraget indraget.

centrum_artikel_host

För två år sedan var det nästan var tionde gymnasieelev som fick studiebidraget indraget på grund av skolk. En siffra som legat på samma nivå förra året men i år så är minskningen 2,2 procentenheter. De senaste siffrorna från CSN visar att 5,2 procent fick studiebidraget indraget på grund av för mycket frånvaro. Totalt hade drygt 1800 elever studiemedel och 94 fick bidrager indraget. Sigtuna hör till kommunerna med lägst andel skolande elever, i hela 18 andra kommuner skolkas det mer än i Sigtuna.

CSN konstaterar att skolkandet generellt minskat det senaste året. Detta är kopplat till att fler elever studerat på distans det senaste året på grund av pandemin för att minska smittspridningen. Även återkraven minskar från CSN och antalet ärenden som går till Kronofogden.

Ungdomarna startade kiosk vid Steningebadet

Nyheter Systrarna öppnade nyligen en kiosk på Steningebadet: - Idén kom från att vi tyckte att det saknades ett café eller kiosk där man kan köpa en glass att svalka sig med. Inte bara det utan också att ville vi jobba under sommaren, skriver systarna i ett mail till märsta.nu

connys_helsida

Elever från S:t Olofs skola ställer ut

Nyheter Elever på S:t Olofs skola har under en längre period arbetat med temat identitet och känslor för att främja den psykiska hälsan bland högstadieeleverna. Genom att skapa en valfri lerfigur och skriva en dikt, har eleverna fått reflektera över sig själva och den kommun de lever i.

ica_helsida
påsklov

Brobygget har öppet hela påsklovet

Nyheter Under påsklovet kommer Sigtuna kommun att hålla igång aktiviteter för barn och unga: - Alla firar ju inte påsk så för många barn- och ungdomar är den veckan precis som en vanlig vecka förutom att skolan är stängd och det är lov. Dessutom jobbar många föräldrar även på röda dagar så då fyller det en ännu större funktion att vi kan erbjuda någonstans att ta vägen. Vi erbjuder också mellanmål till alla besökare på loven, berättar Monica Fries, föreningskonsulent i Sigtuna kommun.

sap_sep23_helsida
hockeyskola_helsida
pantamera_avc_helsida

Nu blir det studentfirande igen

Nyheter För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

centrum_host_helsida
joes-helsida
moderat_fokus_helsida
defacto_helsida
nrh_sigtuna

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ica_outsider
hockeyskola_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
swedol_outsider
moderat_bli_medlem
socialdem_sep23_outsider