centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild

Skolföreställningar firar 30 år

I år firar Sigtuna kulturskola Skolföreställning 30 år.

centrum_artikel_host

Vecka 12 är det skolföreställningar hos Sigtuna kulturskola. I år blir det 30-årsjubileum. Kulturskolans lärare Maria Edin har varit med sedan starten 1993:
– Det är fantastiskt att komma in i ett rum med 150 positivt inställda och förväntansfulla barn. Det bästa är när barnen är helt lyckliga och fulla av endorfiner efter att ha uppträtt och utsatt sig för det läskiga att gå ut på den stora scenen. Det stärker både gruppkänslan och den egna självkänslan.

Läraren Anna Grundh från S:t Pers skola i Sigtuna håller med.
– De flesta växer av att klara av det de inte trodde sig våga. Jag minns särskilt en elev som först sa att hen inte skulle våga uppträda men när klassen gick upp för att göra sin dans så var hen med och gjorde det jättebra. Sådant värmer ett lärarhjärta.

Skolföreställningarna framförs på Kulturum i Märsta och elever från skolorna i kommunen får komma till kulturskolans lärare och framföra sånger och danser. I år är det lågstadieelever från åtta skolor som har träffats en gång i veckan med en pedagog från Kulturskolan för att jobba fram en föreställning. Det har varit olika teman varje år. Allt från På Perrongen, till yrken och På flygplatsen.
– Jag vet inte om publiken förstod någonting egentligen men barnen fick lära sig precis hur det går till när ett bagage färdas genom hela processen. I år utforskar vi vad temat jubileum betyder. En stor fest, hur dansar man då? Vad är glad dans? Vilken typ av musik dansar man till då?, säger Maria Edin, lärare på Kulturskolan

centrum_host_helsida
joes-helsida
dack_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

ica_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

pantamera_avc_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

connys_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
dack_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
connys