vinter_pan
Foto: Pressbild

Skolföreställningar firar 30 år

I år firar Sigtuna kulturskola Skolföreställning 30 år.

centrum_artikel_host

Vecka 12 är det skolföreställningar hos Sigtuna kulturskola. I år blir det 30-årsjubileum. Kulturskolans lärare Maria Edin har varit med sedan starten 1993:
– Det är fantastiskt att komma in i ett rum med 150 positivt inställda och förväntansfulla barn. Det bästa är när barnen är helt lyckliga och fulla av endorfiner efter att ha uppträtt och utsatt sig för det läskiga att gå ut på den stora scenen. Det stärker både gruppkänslan och den egna självkänslan.

Läraren Anna Grundh från S:t Pers skola i Sigtuna håller med.
– De flesta växer av att klara av det de inte trodde sig våga. Jag minns särskilt en elev som först sa att hen inte skulle våga uppträda men när klassen gick upp för att göra sin dans så var hen med och gjorde det jättebra. Sådant värmer ett lärarhjärta.

Skolföreställningarna framförs på Kulturum i Märsta och elever från skolorna i kommunen får komma till kulturskolans lärare och framföra sånger och danser. I år är det lågstadieelever från åtta skolor som har träffats en gång i veckan med en pedagog från Kulturskolan för att jobba fram en föreställning. Det har varit olika teman varje år. Allt från På Perrongen, till yrken och På flygplatsen.
– Jag vet inte om publiken förstod någonting egentligen men barnen fick lära sig precis hur det går till när ett bagage färdas genom hela processen. I år utforskar vi vad temat jubileum betyder. En stor fest, hur dansar man då? Vad är glad dans? Vilken typ av musik dansar man till då?, säger Maria Edin, lärare på Kulturskolan

slottsby_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

storemore_helsida
pantamera_avc_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

defacto_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

wenngarn_jul_helsida
centrum_host_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

joes-helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

ica_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

connys_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

vinter_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
vinter_outsider
nrh_sigtuna
storemore_out
ica_outsider
slottsby_outsider
wnngarn_jul_outsider