sap_feb_pan
Foto: Genrebild

Skolelever allt ohälsosammare

Skolelever i bland annat Sigtuna kommun äter alldeles för onyttigt och rör på sig för lite enligt Region Stockholms centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

centrum_artikel_host

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har undersökt matvanor, idrott och vikt bland elever från 100 grundskolor i länet. Elever från Sigtuna kommun har varit en del av underlaget visar rapporten som släpptes redan i maj.

Matvanorna blir allt ohälsosammare, deltagandet i idrott sjunker och fetma bland elever i åk 4-6 och 7-9 förekommer. Ohälsosamma matvanor var dock vanligare bland högstadieelever än mellanstadiet. Tydligast är intaget av grönsaker, frukt och frukost. Drygt sjunde elev har lågt intag av frukost, var tjugonde elev har högt intag av socker samt deltar i få idrottslektioner. Fetman bland högstadielever var 3,6 procent för åk 7-9 och 4,8 för mellanstadiet. 6 av 10 har lågt intag av frukt och 4 av 10 lågt intag av socker.

De ohälsosamma vanorna och fetman var mindre vanligt med föräldrar med lång utbildning. Ohälsosamma vanor är också vanligare bland elever med utländsk härkomst, både på mellan- och högstadiet. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin menar att elevhälsan på skolorna har en nyckelroll för att uppmärksamma elever med ohälsosamma levnadsvanor, övervikt och fetma.

spedition_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

steningekompani_helsida
connys_helsida
sportlov
funkisfest_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

pantamera_avc_helsida

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

skridskodisco_helsida
foraldranatverk_helsida

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

Notiser I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

centrum_host_helsida
fritidsbanken_sportlov

Gängkriminell greps på Arlanda

Blåljus En 31-årig man, känd som Foxtrotmannen, som varit jagad internationellt för flera grova brott, inklusive morden på två tonårspojkar i Stockholm, har gripits på Arlanda flygplats.

hamnplanen

Nya förslaget: Krögare får bekosta fastigheten

Nyheter Det tidigare förslaget om att Sigtuna kommun skulle bygga och förvalta en restaurang på Hamnplanen i Sigtuna har reviderats. I det nya förslaget söks en intressent som själv vill bekosta bygget och driva verksamheten.

Ny aktör tar över Mälartåg

Nyheter Transdev kommer att ta över driften av Mälartåg, som ansvarar för den regionala tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen, från och med den 16 juni i år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stentekompani_outsider
foraldranatverk_outsider
connys
spedition_outsider
skridskodisco_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
funkisfest_outsider
nrh_sigtuna