centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild

Skolelever allt ohälsosammare

Skolelever i bland annat Sigtuna kommun äter alldeles för onyttigt och rör på sig för lite enligt Region Stockholms centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

centrum_artikel_host

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har undersökt matvanor, idrott och vikt bland elever från 100 grundskolor i länet. Elever från Sigtuna kommun har varit en del av underlaget visar rapporten som släpptes redan i maj.

Matvanorna blir allt ohälsosammare, deltagandet i idrott sjunker och fetma bland elever i åk 4-6 och 7-9 förekommer. Ohälsosamma matvanor var dock vanligare bland högstadieelever än mellanstadiet. Tydligast är intaget av grönsaker, frukt och frukost. Drygt sjunde elev har lågt intag av frukost, var tjugonde elev har högt intag av socker samt deltar i få idrottslektioner. Fetman bland högstadielever var 3,6 procent för åk 7-9 och 4,8 för mellanstadiet. 6 av 10 har lågt intag av frukt och 4 av 10 lågt intag av socker.

De ohälsosamma vanorna och fetman var mindre vanligt med föräldrar med lång utbildning. Ohälsosamma vanor är också vanligare bland elever med utländsk härkomst, både på mellan- och högstadiet. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin menar att elevhälsan på skolorna har en nyckelroll för att uppmärksamma elever med ohälsosamma levnadsvanor, övervikt och fetma.

brobygget_2024
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida

14 miljoner till utsatta skolor i kommunen

Nyheter Skolverket har delat ut cirka 14,5 miljoner kronor till tre skolor i kommunen: - Regeringen vill göra det mer attraktivt att arbeta på skolor med svårare förutsättningar, uppger skolminister Lotta Edholm.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
klara_outsider
brobygget_outsider