eu_valet_panorama
S:t Pers skola i SigtunaFoto: Google

Skola inför seniorluncher – Tre år gammalt medborgarförslag blir verklighet

S:t Pers skola har deltar i ett pilotprojekt där traktens seniorer får möjlighet att äta hälsosamt samtidigt som det sker ett möte mellan generationer, äldre och unga.

centrum_artikel_host

Ett medborgarförslag sen tre år tillbaka om att äldre ska kunna äta i skolmatsalar har nu blivit verklighet. Vid 12-tiden öppnas det upp för seniorer i S:t Pers skolans matsal. Seniorerna får äta till ett bra pris och får möjlighet att möta den yngre generationen. Satsningen är enligt Sigtuna kommun en del av det förebyggande arbetet som handlar om att skapa förutsättningar för de äldre att må bra och vara självständiga längre upp i åldern.
– För att må bra fysiskt och psykiskt är det viktigt att man inte sitter hemma ensam. Ensamhet är skadligt och kan generera flera sjukdomar och psykisk ohälsa. Det är också viktigt att man äter bra och gott. Som äldre kanske du lever ensam och inte har någon att äta med och då blir det inte av att du lagar riktig mat. Kanske är du trött på att laga mat. Du kan också få minskad aptit som äldre, vilket kan bero på dålig tandhälsa, läkemedel och sjukdomar. Ett sätt skapa förutsättningar för att äta gott och träffas är de här luncherna, berättar Ulrika Mensch, utvecklingsansvarig inom aktiviteter och stimulans på Sigtuna kommun.

De äldre får sitta vid ett kompisbord. Där kan den som kommer utan sällskap till matsalen sitta. Lunchen har också lett till samtal bland barnen på skolan om vad en pensionär är samt att de måste ta det lugnt i matsalen för att inte råka knuffa någon av de äldre gästerna.
– På skolan ser vi seniorluncherna som ett värdefullt inslag där våra skolungdomar får möta de äldre i kommunen. Det finns fina kopplingar mellan barnen och seniorerna, som att de kan ha gått på skolan och har alla erfarenhet av S:t Per. Det finns en nyfikenhet hos våra ungdomar på skolan som skapar ett speciellt möte kring luncherna. Att lyssna på en dialog mellan en sexårig elev och en senior är fantastiskt. Vi på S:t Per ser seniorlunchen som ett möte utan åldersgräns, uppger skolans rektor Eddy Johansson.

Läs mer: Skollunch som medborgarförslag

connys_helsida
sigtunakampen_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
eu_valet_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
sigtunakampen_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider