vinter_pan
Foto: SL/Pressbild

Skatten ökar och SL-kortet blir dyrare

Region Stockholm meddelade på onsdagen sin budget för det kommande året, och den innebär en kärv verklighet för länets invånare. SL-kortet blir 50 kronor dyrare, och skatten höjs med 30 öre per intjänad hundralapp.

centrum_artikel_host

I en tid av ekonomisk osäkerhet och utmaningar hävdar den styrande koalitionen att deras budget är ett nödvändigt steg för att skydda sjukvården och kollektivtrafiken.
– Det är ingen budget med satsningar eller ambitionshöjningar, men det är en budget för att kunna se vårdpersonalen i ögonen framöver, säger Aida Hadžialić (S), finansregionråd, enligt SVT Stockholm.

Skatten höjs med 30 öre och kommer att nå 12,38 kronor per intjänad hundralapp. Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd, förklarar att detta motsvarar en skattehöjning på 84 kronor för en undersköterskas månadslön. Koalitionen har ambitionen att trappa ned höjningen när ekonomin tillåter det. Den styrande koalitionen argumenterar att inflationen och stigande kostnader har satt press på Region Stockholm, med ökade utgifter på cirka tio miljarder kronor.

Höjt pris på SL-kortet
SL:s månadskort kommer att höjas från dagens 970 kronor till 1 020 kronor. Dock kommer priset för unga, studenter och pensionärer att förbli oförändrat. Trots de ekonomiska utmaningarna har regionen beslutat att inte genomföra uppsägningar på länets sjukhus. Istället planerar de att höja patientavgifterna. Regionen kommer att klubba igenom en budget med underskott, något som normalt bara får göras i undantagsfall.

Regionen Stockholm, som ansvarar för sjukvården och kollektivtrafiken i länet, styrs av en mittenkoalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, med stöd från Vänsterpartiet, som även står bakom styrets förslag till budget för nästa år. Regionens totala budget för 2024 uppgår till cirka 98 miljarder kronor och kommer att diskuteras och beslutas av regionfullmäktige i november

ica_helsida
slottsby_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

defacto_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

pantamera_avc_helsida
joes-helsida
storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

connys_helsida
centrum_host_helsida
vinter_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
slottsby_outsider
storemore_out
joes_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
vinter_outsider
swedol_outsider