sap_feb_pan
Mia Hämäläinen Persson och Marie AxelssonFoto: Socialdemokraterna

Skarp kritik mot Moderaterna för nedläggning av transportprogrammet

Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot Moderaterna för nedläggningen av Transportprogrammet på Arlandagymnasiet och privatiseringen.

centrum_artikel_host

Bergstrands Utbildningar har kritiserats i riksmedia under de senaste veckorna för att ha gett betyg till elever som inte närvarat. Nu riktar Socialdemokraterna kritik mot Moderaterna för hanteringen när Transportprogrammet på Arlandagymnasiet lades ned och Bergstrands utbildningar kom in.
– Jag är orolig för gymnasieungdomarnas framtid och jag är ledsen å lärarnas vägnar. Bergstrands systematiska betygsfusk i Bromma är ett hån mot lärarprofessionen och skattebetalarna. Dessutom är de privata aktörerna generellt sett inte kända för att satsa på utbildade lärare, då det är lättare att hålla nere kostnaderna med obehöriga lärare, Marie Axelsson (S) Oppositionsråd i Sigtuna kommun

”Oansvarigt agerande”
Socialdemokraterna anser att det är viktigt att Sigtuna utifrån sin placering som logistiknav kan säkerställa kompetens till näringslivet i en strategiskt viktig fråga. Man kallar hanteringen för smygprivatisering som innebär att kommunen inte längre kan samarbeta med näringslivet kring kompetensförsörjning inom branschen.
– Det är oansvarigt att den moderatledda kommunledningen släpper ifrån sig ansvaret för våra gymnasieungdomars skolgång till en oseriös privat aktör som företaget Bergstrands Utbildningar, skriver S i pressmeddelandet.

Ifrågasätter Askersons kompetens
Mia Hämäläinen Persson (S) 2:e vice ordförande i Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, ifrågasätter nämndens ordförande Mattias Askersons (M) lämplighet att ansvara för kommunens utbildnings- och arbetsmarknadspolitik:
– Vi har det alldeles färska exemplet angående företaget Bergstrands Utbildningar, KPMGs revisionsrapport angående kommunens aktiva medverkan till så kallad sociala dumpning dessutom har Mattias Askerson (M) även blivit kritiserad av förvaltningsrätten för att ha tagit ordförandebeslut som inte har stöd i kommunallagen.

”(S) vill ha allt i kommunal regi”
Moderaterna tillbakavisar kritiken och menar på att Bergstrands även under Socialdemokraterna bedrivit yrkesspecifika kurser på entreprenad på på Arlandagymnasiet.
– När (S) talar om ”smygprivatisering” handlar det ytterst inte om Bergstrand och den aktuella utbildningen. Det handlar om att på bred front inom många verksamheter beröva Sigtunaborna möjligheten att själva välja hur de vill leva sina liv. (S) vill att allt ska drivas i kommunal regi, även om kvaliteten skulle vara sämre och ratas av invånarna, säger Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Mattias Askerson uppger att det som Bergstrands anklagats för i Bromma förstör för alla de fristående aktörer som han menar ”är seriösa och bedriver verksamheter som i många fall är minst lika bra som kommunala verksamheter.”
– Ofta bättre, viket är anledningen till att vi hellre auktoriserar andra än fortsätter med att erbjuda kommunala tjänster som ingen vill nyttja.

Axelsson köper inte argumenten
Marie Axelsson köper inte argumenten från varken Askerson och Holst:
– Det finns bra och dåliga fristående skolor. Det som framkommit om Bergstrands utbildningar är inte positivt varken för dem eller för Sigtuna kommun. Att Moderaterna känt till problemen inom företaget och samtidigt tagit beslutet att lägga ned den kommunala transportutbildningen är inte försvarbart. Det är en riktigt dålig skolpolitik

connys_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

foraldranatverk_helsida
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

skridskodisco_helsida
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

funkisfest_helsida
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

steningekompani_helsida
centrum_host_helsida
valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
funkisfest_outsider
connys
foraldranatverk_outsider
stentekompani_outsider
nrh_sigtuna
skridskodisco_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out