Kommunens satsning på att minska otryggheten går vidare, en åtgärd är att det ska finnas levande miljöer med olika aktiviteter där det är otryggt.
Det ska finnas minst tio olika aktiviteter på en plats som upplevs otrygg i kommunen: – Allt från att fönstershoppa till att spela spel och ta en kaffe. Det är något vi eftersträvar i vår samhällsplanering, säger Andreas Kagg Stenmalm, säkerhetssamordnare på Sigtuna kommun.
Enligt Andras Kagg Stenmalm är det tillfället som gör tjuven, men om man förändra platserna så kan man försvåra för tjuven att begå brott. Ett exempel är Valsta där kommunen jobbat aktivt med situationell brottsprevention. Istället försöker man i samhällsplaneringen att skapa levande offentliga miljöer och naturliga mötesplatser där olika aktiviteter kan erbjudas. Man ska också få en olika blandning av människor, både män och kvinnor i olika åldrar som rör sig både dag och kvällstid. En viktig sak är också att området hålls rent från klotter: – Genom att påverka den fysiska miljöns utformning kan vi minska brottsligheten och därmed höja säkerheten så att kommuninvånarna känner sig trygga, säger Andreas Kagg Stenmalm.
Politik Regeringen har beslutat att förstärka statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, och Sigtuna kommun får ta del av 22,7 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att förbättra kvaliteten och skapa en mer likvärdig utbildning för barnen.
Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.
Nyheter En 21-årig man som åtalats för skjutning i Nacka påstår till sitt försvar att det var en man från Märsta som i själva verket avlossade skotten.
Politik På måndagen väntas Kommunstyrelsen klubba en ny avsiktsförklaring gällande Märsta station. Om avsiktsförklaringen blir verklighet kommer Sigtuna kommun finansiera 435 miljoner kronor av projektet.
Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.