centrum_panorama_hostshopping
SundvedaskattenFoto: Pressbild/

Silverskatter ställs ut igen

Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

centrum_artikel_host

Sundvedaskatten hittades i samband med utgrävningarna av bostadsområdet för Steningehöjden 2008. Den innehöll 452 mynt varav alla utom ett kom från den förislamiska eller islamiska världen och beräknas vara från 800-talet. Professorskatten är från början av 1000-talet och hittades vid nuvarande Träna ladan i samband med en utgrävning år 2000. Den består av 150 mynt från nuvarande Västeuropa.

I en ny utställning kallad Vikingasilvret kommer man kunna se skatterna som berättar historier om långväga plundring, handel, slaveri och barnarbete. Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsförvaltningen kommer att tala i samband med invigningen 1 december.
– Den spännande berättelsen om Sigtunas historia förstärks nu när museets basutställning tillförs de två silverskatter som hittats i kommunen. Den nya utställningen är ännu ett exempel som visar hur handel och resor inte bara byggde staden utan hela riket. Jag välkomnar alla att besöka museet och ta del av den kunskap som finns i utställningen.

pantamera_avc_helsida
joes-helsida
ica_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

dack_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

centrum_host_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

connys_helsida
defacto_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dack_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
nrh
pantamera_out
centrum_outsider_host
ica_outsider
joes_outsider