moderat_pan_nov
SundvedaskattenFoto: Pressbild/

Silverskatter ställs ut igen

Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

centrum_artikel_host

Sundvedaskatten hittades i samband med utgrävningarna av bostadsområdet för Steningehöjden 2008. Den innehöll 452 mynt varav alla utom ett kom från den förislamiska eller islamiska världen och beräknas vara från 800-talet. Professorskatten är från början av 1000-talet och hittades vid nuvarande Träna ladan i samband med en utgrävning år 2000. Den består av 150 mynt från nuvarande Västeuropa.

I en ny utställning kallad Vikingasilvret kommer man kunna se skatterna som berättar historier om långväga plundring, handel, slaveri och barnarbete. Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsförvaltningen kommer att tala i samband med invigningen 1 december.
– Den spännande berättelsen om Sigtunas historia förstärks nu när museets basutställning tillförs de två silverskatter som hittats i kommunen. Den nya utställningen är ännu ett exempel som visar hur handel och resor inte bara byggde staden utan hela riket. Jag välkomnar alla att besöka museet och ta del av den kunskap som finns i utställningen.

idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

centrum_host_helsida
moderat_pan_helsida
dackskifte_helsida
defacto_helsida
agy_oppethus
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

advent_kyrka_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
dackskifteoutsider
swedol_outsider
nrh
kyrka_outsider_advent