centrum_panorama_hostshopping
Crister Matsson.Foto: Privat

Sigtunaveteranerna Fred Blomberg och Crister Mattsson släpper ny bok om stadens historia

Sigtunaborna och "sigtunakännarna" Fred Blomberg och Crister Matsson ger

centrum_artikel_host

I ett nytt boksläpp har Sigtunaveteranerna Fred Blomberg och Crister Matsson presenterat en fascinerande resa genom Sigtunas historia. Boken, som nu finns tillgänglig, belyser stadens förflutna genom en samling historiska fotografier, tagna för ungefär ett hundra år sedan av stadens dåtida fotografer.

Handlingen i boken fokuserar på de människor och miljöer som fångades av dessa pionjärer. Genom att bevara och samla dessa foton har Blomberg och Mattsson lyckats ge oss en unik inblick i hur livet i Sigtuna såg ut förr. De beskriver det hårda arbetet bakom varje fotografi – från användandet av ömtålig utrustning och kemikalieblandningar till det mödosamma arbetet i mörkrummet. De lyfter även fram den utmaning som fotograferna mötte med omgivningens bristande förståelse för konsten att fotografera.

”Vi är idag tacksamma för att dessa pionjärer efterlämnat ett ovärderligt bildmaterial som ger oss inblick i livet förr i staden Sigtuna,” skriver författarna. Boken innehåller också nytagna fotografier, vilket möjliggör en intressant jämförelse mellan det gamla och det moderna Sigtuna.

Sigtuna, känt som staden som blev ett land, anses vara platsen där Sverige uppstod. Medan Sverige ibland kallas ”landet utanför” för sin undvikelse av andra världskriget, uppstod nationen från insidan av denna historiska stad. Denna bok ger en rik bild av hur Sigtuna har utvecklats från sina tidiga dagar till dagens moderna samhälle.

Fred Blomberg och Crister Matsson har med denna bok inte bara dokumenterat stadens visuella historia, utan även återuppväckt minnen och berättelser som formar vår förståelse för Sigtunas betydelse i Sveriges historia. Boken är ett måste för alla som är intresserade av stadens rika kulturarv och dess plats i landets historia.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kultur & Nöje Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

brobygget_2024
connys_helsida

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kultur & Nöje Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

fritidsbanken_helsida
mp_tack_helsida
centrum_host_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kultur & Nöje Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

pantamera_avc_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kultur & Nöje Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kultur & Nöje Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kultur & Nöje Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kultur & Nöje I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
connys
nrh_sigtuna
mp_tack_outsider