centrum_panorama_hostshopping
Foto: Sigtuna kommun

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

centrum_artikel_host

Eric Kihlman tillträdde som borgmästare i Sigtuna stad år 1737 och fann då att det gamla rådhuset var i ett bedrövligt skick. Kihlman beslutade att staden behövde ett nytt rådhus och tog själv initiativet att rita byggnaden, inspirerad av tidens arkitektoniska ideal. Med gemensamma krafter samlade stadens invånare in de nödvändiga resurserna för att förverkliga Kihlmans vision. På pingstafton år 1744 stod det nya rådhuset klart och kunde invigas med stor pompa och ståt.

Idag, 280 år senare, står Sigtuna Rådhus fortfarande stolt kvar som Sveriges minsta bevarade rådhus. Det är inte bara en symbol för stadens historia och samhörighet, utan också Sigtunas mest avbildade och välkända byggnad.

Rådhusets unika arkitektur och historiska betydelse har gjort det till en populär attraktion för både invånare och besökare. Det påminner om en tid då gemenskap och samarbete var centrala för stadens utveckling. Att rådhuset fortfarande står kvar som ett bevarat kulturarv är ett bevis på Sigtunas hängivenhet att vårda och uppskatta sin historia.

centrum_host_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

connys_helsida
brobygget_2024
mp_tack_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
nrh_sigtuna
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out