socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Pressbild

Sigtunapelaren återinvigs på Arlanda

Konstverket som länge prydde Terminal 4 på Arlanda har nyligen återinvigts efter en omfattande restaurering.

centrum_artikel_host

Den fem meter höga pelaren, känd som Sigtunapelaren, har en djup historisk betydelse som en symbol för Sigtunas långa tradition som mötesplats, från vikingatiden till dagens moderna flygplats. Under återinvigningen representerades den framlidne konstnären Anders Åberg av sin son och en representant för Mannaminne, det kulturcentrum som Åberg och hans fru grundade.

Flygplatschefen på Stockholm Arlanda Airport, Karl Eklund, understryker vikten av konst på flygplatsen som ett komplement till de funktionella och kommersiella delarna. Sigtunapelaren har varit en naturlig mötespunkt sedan den först sattes upp 1983, men togs ned för över 10 år sedan för att ge plats åt ombyggnationer. Restaureringen och återmonteringen av konstverket var ett komplext projekt som krävde betydande ansträngningar och exakt passning, men resulterade i en imponerande återskapelse av Åbergs verk.

Sigtunapelaren är bara ett av tre av Åbergs konstverk på Arlanda, och tillsammans berättar de en historia om Sigtunas utveckling och betydelsen av flygplatsen för kommunen

pantamera_avc_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider