Erik Langby (M), styrelseordförande i SigtunaHemFoto: Pressbild/SigtunaHem

SigtunaHem minskar byggandet av hyresrätter

SigtunaHem ska prioritera byggandet av bostäder och inte nödvändigtvis hyresrätter avslöjar Hem & Hyra.

SigtunaHem som genom åren fokuserat på att bygga och hyra ut hyresrätter i kommunen kommer att få ett nytt uppdrag för framtiden. I det nya ägardirektivet ska man bygga bostäder, då främst bostadsrätter och villor rapporterar Hem & Hyra.
– Hyresrätter nämns inte överhuvudtaget. Dessutom ska de ombilda. Det innebär att antalet hyreslägenheter kommer att minska. Men vi har en lång kö och det är hyresrätter man söker, säger Hans Törnqvist, ordförande i Hyresgästföreningen i Sigtuna, till Hem & Hyra

Hyresgästföreningen är oroliga för att allmännyttan nu är på väg att avvecklas i kommunen. Erik Langby (M) som är styrelseordförande i SigtunaHem var tidigare verksam i Nacka där allmännyttan avvecklades enligt Törnqvist. Den nya inriktningen tror Törnqvist slår hårt mot de unga som växt upp i kommunen, de kommer att få svårt att få tag i lägenheter.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) poängterar att det inte är brist på hyresrätter i kommunen:
– Fler hyresrätter riskerar att spä på segregationen. Vi har en kraftig obalans i upplåtelseformer. Vi vill producera fler bostadsrätter och egna hem. Ägardirektivet är vårt verktyg att styra bostadsproduktionen, uppger Holst för tidningen.

Langby bekräftar att det nu sker en omprofilering av SigtunaHem och att man följer kommunens inriktning.
– Det nya är fokuseringen på bostadsrätter och egna hem. Det är att omprofilera och är en relativt ny grej för bolaget. Som bostadsbolag har vi ingen anledning att ha synpunkter på det. Man ska följa ägaren, kommunens inriktning, säger Langby till Hem & Hyra.

märsta.nu har tidigare rapporterat om att SigtunaHem avser ombilda radhusen i Pilsbo från hyresrätter till bostadsrätter. Langby menar dock att det inte är samma situation i Nacka som Sigtuna eftersom man inte vill utradera SigtunaHem som bolag. Det finns inget som pekar på att SigtunaHem ska säljas dock.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening