centrum_panorama_hostshopping

SigtunaHem köpte villa i Märsta för flyktingmottagande

Sigtuna kommun gav SigtunaHem i uppdrag att köpa en villa i Arenberga: -Kommunen kommer hyra huset av Sigtunahem. Vi kommer att placera flyktingar i huset, upp till 6-7 personer efter hand som vi får anvisade personer med uppehållstillstånd från Migrationsverket, säger kommundirektörern Ulf Bergh till märsta.nu

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun har indirekt gått in på bostadsmarknaden när man via SigtunaHem låtit förvärva en fastighet i Arenberga. Syftet är att låta flyktingar bo i huset, upp till 6-7 stycken enligt kommundirektören Ulf Bergh.

En uppgiftslämnare säger till märsta.nu att priset om man betalade på omkring 4,2 miljoner var överpris med tanke på att fastigheten har ett behov av upprustning. Man ska också ha budat över en familj som velat köpa med egna finansierade medel men till slut fick ge sig i budgivningen mot SigtunaHems kassa:
– Det är inte bara det att kommunen köpt en fastighet, man bidrar även till en upptrissning av priset, säger en uppgiftslämnare till märsta.nu

Ulf Bergh tror inte att kommunen med sitt agerande bidrar till att bostadspriserna går upp:
– Vilka eventuella spekulanter som fanns i detta fall vet jag inte men det vet ju mäklaren. Med andra ord har jag svårt att se att kommunen skulle påverka, säger Bergh.

Fler köp aktuella
Ulf Bergh poängterar att det inte blir ett permanentboende för flyktingarna utan avsikten är att de ska söka permanent boende. Fler husköp kommer dock att bli aktuella:
– Detta är inget permanentboende för dessa personer utan avsikten är att de ska söka permanent boende. Sigtunahem och kommunen kommer inför eventuella husköp alltid att göra en egen värdering av aktuella objekt och vi kommer inte att betala över denna värdering. Dessutom kommer vi inte att hyra villor av Sigtunahem annat en undantagsvis.

”Gjort en bra affär”
SigtunaHems VD Göran Langer säger i en kort kommentar att det kommunala bostadsbolaget har gjort en tillräckligt bra affär. Enligt uppgifter från sajten Bojakt är villan 125 kvadratmeter samt har 941 kvm tomt. Den är byggd 1968 och en driftkostnad på 36 728 kronor om året. Slutpriset var enligt Hemnet 4,25 miljoner kronor.

centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
klara_outsider
brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
connys