Göran Langer, VDFoto: Pressbild/SigtunaHem

SigtunaHem kan tvingas sälja fastigheter

SigtunaHem kan i år tvingas sälja fastigheter för att finansiera nybygge: - Med utgångspunkt från ägardirektivens satsningar på nyproduktion, ombyggnationer och social hållbarhet innebär detta sannolikt att vi måste sälja några fastigheter, säger VD Göran Langer till tidningen Hem & Hyra.

I samband med att hyresförhandlingarna blev klara flaggade SigtunaHem för att man tvingas sälja fastigheter för att finansiera nyproduktionen. SigtunaHem har som mål att färdigställa 100-150 nya lägenheter per år och i år blir det bara 40 rapporterar Hem & Hyra. SigtunaHem yrkade hyreshöjning med 3,5 procent men fick bara igenom 2 procent.
– Sigtunahems genomsnittliga hyreshöjning har de senaste fem åren varit cirka 1,2 procent. Hyreshöjningarna har släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen och ger inte kostnadstäckning för att förvalta hyresfastigheter, säger Göran Langer till tidningen.

I början av 2010-talet sålde SigtunaHem och Sigtuna kommun av ett stort bestånd till Rikshem för närmare en miljard kronor.

Hyresgästföreningen i Sigtuna håller bok inte med om att SigtunaHem har dålig ekonomi och behöver avyttra för att finansiera nybygge:
– Enligt vår uppfattning har Sigtunahem en god ekonomi. Att de planerar att sälja fastigheter förefaller lite märkligt när resultatet de senaste åren bara har blivit bättre. Vi vet inte så mycket om försäljningsplanerna och vad de innebär, bolaget har inte meddelat oss, säger ordföranden Hans Törnqvist till tidningen

Enligt ägardirektiven från den politiska ledningen ska SigtunaHem även bygga bostadsrätter, om marknaden inte går in och gör det så kan det bli aktuellt med att SigtunaHem gör det menar Langer.

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening