Projektet StationshusenFoto: Illustration/Kanozi

SigtunaHem bygger bostadsrätter vid station

Projektet Stationshusen vid Märsta station kommer att innehålla 210 bostäder, nu är det klart att 46 av dessa blir bostadsrätter.

Tidningen Fastighetsnytt rapporterar om att SigtunaHem ska bygga 46 bostadsrätter i projektet Stationshusen. Det är första gången som det kommunala bostadsbolaget bygger bostadsrätter.
– Vi ser att blandade upplåtelseformer kan medföra mer välmående, stabila och trygga bostadsområden. Och vi vill sänka instegströskeln och göra det möjligt för andra än dem med höga inkomster och sparkapital att köpa sin egen bostad. Därför har vi tagit fram Sigtunahems-modellen när vi nu för första gången bygger bostadsrätter, säger Sigtunahems vd Göran Lange till Fastighetsnytt.

Den nya modellen som SigtunaHem lanserar innebär att bostadsrättsföreningen tar den största delen av lånet och inte köparen. Det kommer resultera i ett lägre pris enligt SigtunaHem. Ett föreningslån ges ut med fast ränta och lång löptid. Föreningarna följer en fastställd amorteringsplan som gör att skuldsättningen minskar snabbare. Försäljningen väntas starta vid årsskiftet 23/24. Inflyttningen sker till slutet av 2024.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening