Foto: Press/SigtunaHem

SigtunaHem börjar ta betalt för material och tjänster

Med start 1 november kommer SigtunaHem att börja ta betalt för sina tjänster såsom att byta toasits, badrumsskåp eller rensa vattenlås.

Sigtunahem vill minska miljöpåverkan och spara pengar genom att avskaffa slitage och släng-mentaliteten. De vill även fördela underhållskostnader mer rättvist bland hyresgästerna. Hyresgäster har en skyldighet att ta hand om sina lägenheter och ersätta skador som uppstår genom oförsiktighet enligt hyreslagen, något som de flesta redan gör enligt SigtunaHem.

Ändå hjälper Sigtunahem ofta hyresgäster med olika uppgifter, från att byta toalettsits och badrumsskåp till att rengöra ventilationsdon och rensa vattenlås. Från och med den 1 november kommer de att börja debitera hyresgäster direkt för skadegörelse och tjänster som inte ingår i grundhyran istället för att fördela kostnaderna på alla hyresgästers hyresavier. Det kan innebära tjänster som byte av ljuskällor, smörjning av lås och gångjärn, avloppsrensning eller bortforsling av saker som lämnats i trappuppgångar och källarutrymmen. Syftet är att göra fördelningen av kostnader mer rättvis.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening