centrum_panorama_hostshopping
Johan SundströmFoto: Pressbild

Sigtunaforskare söker svar om Covid-19.

Sigtunafödde Johan Sundström, tillvardags professor vid Uppsala universitetssjukhus, arbetar nu med en studie kring hur blodtryckssänkande medel kan användas vid bekämpning av covid-19.

centrum_artikel_host

Hjärt- och lungfonden har delat ut ett akutanslag till Johan Sundström, född i Sigtuna men numera uppsalabo, för att han ska arbeta med en studie som undersöker hur en viss typ av blodtryckssänkande läkemedel kan ha effekt vid svår covid-19.
– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Med det här akutanslaget hoppas vi bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hypotesen som Sundström och hans team arbetar utifrån är att viruset som orsakar covid-19 använder ett särskilt enzym när det infekterar kroppsceller. Vid behandling av blodtryckssänkande medel så ska mängden enzym på cellytan minska. Läkemedlen som studien förespråkar är både billiga, välbeprövade och ofarliga. Om hypotesen stämmer så räddar det många liv tror Hjärt- och lungfonden. Forskningen möjliggörs tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt- lungfonden.

brobygget_2024
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
fritidsbanken_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
klara_outsider
centrum_outsider_host