moderat_pan_nov
Foto: Privat

Sigtunaförfattare skriver bok om järnväg

Sigtunabon Crister Mattsson ger ut ännu en bok, denna gång om järnvägens betydelse och varför det inte byggdes en järnväg till Sigtuna.

centrum_artikel_host

Crister Matsson från Sigtuna har skrivit ett antal böcker med sigtunaanknytning. Nu kommer nästa då han skrivit boken Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Matsson reflekterar i boken över järnvägens betydelse skriver boktugg.se.
– Jag fick en tidskrift av en bekant, det var ett temanummer om järnvägar i Bergslagen. Där fanns bland annat en karta över Bergslagens alla järnvägar, alla gamla bruk och gruvor var anslutna till en järnväg för att kunna skeppa ut sina varor. Det var mycket intressant, och jag började läsa på mer om järnvägens betydelse för hela samhällets utveckling, säger Crister till sajten.

Anledningen till att Sigtuna inte fick en järnväg belyses också. Det fanns både pengar och intresse för 100 år sedan.
– Man hade långa diskussioner, men det blev inget. Men just det blev Sigtunas framgångsfaktor. Att järnvägen passerade några mil utanför staden innebar att innerstaden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna – de olika tidsåldrarna finns kvar. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden. Staden har bevarats tack vare att man inte byggde järnväg hit, berättar han för sajten.

pantamera_avc_helsida
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

agy_oppethus
moderat_pan_helsida

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

centrum_host_helsida
defacto_helsida
vintermarknad_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

advent_kyrka_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

connys_helsida
julmarknad_2022

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

dackskifte_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

dackskifteoutsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
vintermarknad_outsider
marknaden_outsider
swedol_outsider
connys
nrh
kyrka_outsider_advent
centrum_outsider_host