Tomas Engvall, BLP EntreprenadFoto: Daniel Iskandar

Sigtunabon åtgärdar skyddsrummen

Sigtunabon Tomas Engwall på BLP entreprenad har märkt av en ökad efterfrågan på skyddsrum de senaste året men nu under Ukrainakrisen är förfrågningarna många: - Man börjar bry sig mer om var man ska ta vägen om man blir utsatt för krig, säger han.

Skyddsrumsfrågan har auktualiserats igen i Sverige i och med Ukrainakrisen. Tomas Engvall från Charlottenberg, verksamhetsledare på BLP Entreprenad som arbetar med att åtgärda brister i skyddsrum och bygger ersättningsskyddsrum, berättar för märsta.nu att fastighetsägare börjar höra av sig för att få en kontroll av skyddsrummen.
– Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige, MSB är den myndighet som övervakar skyddsrummen och utför kontrollen. Men fastighetsägaren är ansvarig för att ett skyddsrum går att iordningställa inom 48 timmar.

Krävs höjt beredskapsläge
Några direktiv för att iordningställa alla har inte gått ut, i så fall måste regeringen utfärda ett höjt beredskapsläge. Idag kan många skyddsrum vara omgjorda till förråd.
– Dessa måste göras om igen i sådant fall, man måste få in stötvågsventiler, fläktar, toaletter, vatten, gasfång, allt sånt har man 48 timmar på sig att åtgärda om det går ut ett höjt beredskapsläge, fortsätter Tomas.

Kan utfärda vite
Skyddsrummen inspekteras per cirka tio år, men det finns rum som man inte varit i på längre tid än så. I Sigtuna stad finns det ett antal skyddsrum, flest skyddsrum finns i Märsta. BLP Entreprenad hjälper till och rättar till skyddsrum som det finns brister i. Har myndigheten gjort en inspektion med utfärdade brister så får man en anmärkning och sedan måste dessa åtgärdas, annars kan myndigheten utdöma ett vite.
– Om man räknar i Sverige så finns det sju miljoner skyddsrumsplatser idag i landet, det innebär att alla inte får plats, man tillhör inte något specifikt skyddsrum utan man tar det som ligger närmast.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening