vinter_pan
Tomas Engvall, BLP EntreprenadFoto: Daniel Iskandar

Sigtunabon åtgärdar skyddsrummen

Sigtunabon Tomas Engwall på BLP entreprenad har märkt av en ökad efterfrågan på skyddsrum de senaste året men nu under Ukrainakrisen är förfrågningarna många: - Man börjar bry sig mer om var man ska ta vägen om man blir utsatt för krig, säger han.

centrum_artikel_host

Skyddsrumsfrågan har auktualiserats igen i Sverige i och med Ukrainakrisen. Tomas Engvall från Charlottenberg, verksamhetsledare på BLP Entreprenad som arbetar med att åtgärda brister i skyddsrum och bygger ersättningsskyddsrum, berättar för märsta.nu att fastighetsägare börjar höra av sig för att få en kontroll av skyddsrummen.
– Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige, MSB är den myndighet som övervakar skyddsrummen och utför kontrollen. Men fastighetsägaren är ansvarig för att ett skyddsrum går att iordningställa inom 48 timmar.

Krävs höjt beredskapsläge
Några direktiv för att iordningställa alla har inte gått ut, i så fall måste regeringen utfärda ett höjt beredskapsläge. Idag kan många skyddsrum vara omgjorda till förråd.
– Dessa måste göras om igen i sådant fall, man måste få in stötvågsventiler, fläktar, toaletter, vatten, gasfång, allt sånt har man 48 timmar på sig att åtgärda om det går ut ett höjt beredskapsläge, fortsätter Tomas.

Kan utfärda vite
Skyddsrummen inspekteras per cirka tio år, men det finns rum som man inte varit i på längre tid än så. I Sigtuna stad finns det ett antal skyddsrum, flest skyddsrum finns i Märsta. BLP Entreprenad hjälper till och rättar till skyddsrum som det finns brister i. Har myndigheten gjort en inspektion med utfärdade brister så får man en anmärkning och sedan måste dessa åtgärdas, annars kan myndigheten utdöma ett vite.
– Om man räknar i Sverige så finns det sju miljoner skyddsrumsplatser idag i landet, det innebär att alla inte får plats, man tillhör inte något specifikt skyddsrum utan man tar det som ligger närmast.

slottsby_helsida
joes-helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

storemore_helsida
nrh_sigtuna

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

ica_helsida
vinter_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

oppethus_dec
connys_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
oppethus_out
pantamera_out
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
ica_outsider
storemore_out
vinter_outsider
swedol_outsider
slottsby_outsider