centrum_panorama_hostshopping
Foto: Hanna Olsson
Foto: Oscar Björk
Foto: Oscar Björk

Sigtunabo skapar Ekot av vår tid

En ny utställning där sigtunabon Oscar Björk ligger bakom har fångat upp ljud från olika platser i kommunen.

centrum_artikel_host

Utställningen Ekot av vår tid startar upp under lördagen. Utställningen finns på Sigtuna Museum men ljudet har fångats upp på olika platser i kommunen.
– Det känns jätteroligt att få göra den här utställningen i min egen hemstad. Det är ett så fint museum och jag tror att utställningen kommer kunna göra gott där, man kan alltså upptäcka andra platser i kommunen och runt om i landet bara genom att besöka museet, säger projektledaren Oscar Björk.

Oscar är uppvuxen i kommunen och bor här, han flyttade hit som 13-åring från Hälsingland. Ljudfilerna kommer sparas och bevaras långsiktigt i ett nationellt arkiv.
– Som ljudtekniker innebär mitt arbete ofta att spela in, använda och spara ljud i digitalt format. Men jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det med det visuella bevarandet. Jag funderade därför mycket över vad jag som ljudtekniker kan göra i mitt format för att bevara, fånga och framhäva en plats, fortsätter Oscar Björk.

Utöver Mariakyrkan och Pinbackshallen kan man uppleva ljud från Wenngarns slottskapell, Biokällan, S:t Pers gymnastiksal. Även Uppsala domkyrka, Dramaten i Stockholm och Regalskeppet Vasa medverkar.

defacto_helsida
connys_helsida
dack_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

centrum_host_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

pantamera_avc_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

joes-helsida
ica_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
dack_outsider
nrh
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
joes_outsider
pantamera_out