helsida_bostad
Foto: Hanna Olsson
Foto: Oscar Björk
Foto: Oscar Björk

Sigtunabo skapar Ekot av vår tid

En ny utställning där sigtunabon Oscar Björk ligger bakom har fångat upp ljud från olika platser i kommunen.

centrum_artikel_host

Utställningen Ekot av vår tid startar upp under lördagen. Utställningen finns på Sigtuna Museum men ljudet har fångats upp på olika platser i kommunen.
– Det känns jätteroligt att få göra den här utställningen i min egen hemstad. Det är ett så fint museum och jag tror att utställningen kommer kunna göra gott där, man kan alltså upptäcka andra platser i kommunen och runt om i landet bara genom att besöka museet, säger projektledaren Oscar Björk.

Oscar är uppvuxen i kommunen och bor här, han flyttade hit som 13-åring från Hälsingland. Ljudfilerna kommer sparas och bevaras långsiktigt i ett nationellt arkiv.
– Som ljudtekniker innebär mitt arbete ofta att spela in, använda och spara ljud i digitalt format. Men jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det med det visuella bevarandet. Jag funderade därför mycket över vad jag som ljudtekniker kan göra i mitt format för att bevara, fånga och framhäva en plats, fortsätter Oscar Björk.

Utöver Mariakyrkan och Pinbackshallen kan man uppleva ljud från Wenngarns slottskapell, Biokällan, S:t Pers gymnastiksal. Även Uppsala domkyrka, Dramaten i Stockholm och Regalskeppet Vasa medverkar.

connys_helsida
defacto_helsida
ungdomsarbete_helsida
pantamera_avc_helsida
toppbanner

Mariakyrkan fyllde 775 år

Kulturnyheter Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

centrum_sommar2022_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
arbete_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh
connys