karnkraft_m
Foto: Destination Sigtuna

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

centrum_artikel_host

Sedan 1973 har evenemanget arrangerats av Sigtuna Hembygdsförening, och de senaste 20 åren har Sigtuna Sångensemble sjungit vårsånger medan Sigtuna borgarbrandkårs kamratförening tänt fyrverkerier vid stranden. Brasan, som är placerad på en flotte i vattnet, är något som Kanotklubben Mälarpiraterna har sett till att tända.

Årets Valborgsfirande i Sigtuna stad kommer att äga rum vid musikpaviljongen i Drakegårdens trädgård klockan 20.30. Sigtuna Hembygdsförening kommer att välkomna invånarna till en kväll med sång och vårtal för att fira vårens ankomst. Efter att brasan har tänds av Kanotklubben Mälarpiraterna kommer det även att bli ett färgsprakande fyrverkeri som sätter pricken över i:et för firandet.

Valborgsfirandet är dock inte begränsat till Sigtuna stad. Även i andra delar av kommunen kommer det att hållas traditionella firanden. I Märsta kommer Axels Tivoli att arrangera tivoli och Valborgsfirande på nya grusplanen vid Midgårdsvägen från klockan 12.00 till 24.00. Brasan kommer att tändas klockan 20.00 och förväntas locka många besökare.

Även i Husby kommer det att finnas möjlighet att fira Valborg. Vid Husby skola kommer hembygdsföreningens ordförande, Jan-Peter Alm, att hålla vårtal klockan 19.15, följt av vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Brasan kommer att tändas klockan 20.00, och det kommer även att finnas möjlighet att njuta av varm buljong i torpet och kaffe/varm korv som serveras i skolan.

Valborgsfirandet är en viktig tradition i Sigtuna stad och dess omkringliggande områden. Det är ett tillfälle för invånarna att komma samman och välkomna våren med sång, tal och brasa, och det förväntas bli en minnesvärd och stämningsfull kväll för alla som deltar.

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

mp_helsida

ADAAM vann en Grammis

Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".

connys_helsida

Brännplattan Open gör comeback

Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.

centrum_host_helsida

Nu finns samtidsbilder från kommunen

Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.

seniordag_helsida

Kulturpriset och Årets ungdomsledare utsedda

Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.

joes-helsida

Wetzig släpper barnbok efter tre års arbete

Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.

Spred påskglädje i Valsta

Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.

ica_helsida

FunkisFiket invigdes

Nöjesnyheter Förra veckan invigdes FunkisFiket i Träffpunkten, en plats där personer med funktionsvariationer kan träffas en kväll i veckan.

nrh_sigtuna
pantamera_avc_helsida
karnkraft_m_topp
defacto_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Blåljus På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
seniordag_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
nrh
mp_outsider
connys