eldsjal2024_pan
Foto: Destination Sigtuna

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

centrum_artikel_host

Sedan 1973 har evenemanget arrangerats av Sigtuna Hembygdsförening, och de senaste 20 åren har Sigtuna Sångensemble sjungit vårsånger medan Sigtuna borgarbrandkårs kamratförening tänt fyrverkerier vid stranden. Brasan, som är placerad på en flotte i vattnet, är något som Kanotklubben Mälarpiraterna har sett till att tända.

Årets Valborgsfirande i Sigtuna stad kommer att äga rum vid musikpaviljongen i Drakegårdens trädgård klockan 20.30. Sigtuna Hembygdsförening kommer att välkomna invånarna till en kväll med sång och vårtal för att fira vårens ankomst. Efter att brasan har tänds av Kanotklubben Mälarpiraterna kommer det även att bli ett färgsprakande fyrverkeri som sätter pricken över i:et för firandet.

Valborgsfirandet är dock inte begränsat till Sigtuna stad. Även i andra delar av kommunen kommer det att hållas traditionella firanden. I Märsta kommer Axels Tivoli att arrangera tivoli och Valborgsfirande på nya grusplanen vid Midgårdsvägen från klockan 12.00 till 24.00. Brasan kommer att tändas klockan 20.00 och förväntas locka många besökare.

Även i Husby kommer det att finnas möjlighet att fira Valborg. Vid Husby skola kommer hembygdsföreningens ordförande, Jan-Peter Alm, att hålla vårtal klockan 19.15, följt av vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Brasan kommer att tändas klockan 20.00, och det kommer även att finnas möjlighet att njuta av varm buljong i torpet och kaffe/varm korv som serveras i skolan.

Valborgsfirandet är en viktig tradition i Sigtuna stad och dess omkringliggande områden. Det är ett tillfälle för invånarna att komma samman och välkomna våren med sång, tal och brasa, och det förväntas bli en minnesvärd och stämningsfull kväll för alla som deltar.

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
storemore_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
connys
mp_eu_outsider
storemore_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider