vinter_pan
Foto: Destination Sigtuna

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

centrum_artikel_host

Sedan 1973 har evenemanget arrangerats av Sigtuna Hembygdsförening, och de senaste 20 åren har Sigtuna Sångensemble sjungit vårsånger medan Sigtuna borgarbrandkårs kamratförening tänt fyrverkerier vid stranden. Brasan, som är placerad på en flotte i vattnet, är något som Kanotklubben Mälarpiraterna har sett till att tända.

Årets Valborgsfirande i Sigtuna stad kommer att äga rum vid musikpaviljongen i Drakegårdens trädgård klockan 20.30. Sigtuna Hembygdsförening kommer att välkomna invånarna till en kväll med sång och vårtal för att fira vårens ankomst. Efter att brasan har tänds av Kanotklubben Mälarpiraterna kommer det även att bli ett färgsprakande fyrverkeri som sätter pricken över i:et för firandet.

Valborgsfirandet är dock inte begränsat till Sigtuna stad. Även i andra delar av kommunen kommer det att hållas traditionella firanden. I Märsta kommer Axels Tivoli att arrangera tivoli och Valborgsfirande på nya grusplanen vid Midgårdsvägen från klockan 12.00 till 24.00. Brasan kommer att tändas klockan 20.00 och förväntas locka många besökare.

Även i Husby kommer det att finnas möjlighet att fira Valborg. Vid Husby skola kommer hembygdsföreningens ordförande, Jan-Peter Alm, att hålla vårtal klockan 19.15, följt av vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Brasan kommer att tändas klockan 20.00, och det kommer även att finnas möjlighet att njuta av varm buljong i torpet och kaffe/varm korv som serveras i skolan.

Valborgsfirandet är en viktig tradition i Sigtuna stad och dess omkringliggande områden. Det är ett tillfälle för invånarna att komma samman och välkomna våren med sång, tal och brasa, och det förväntas bli en minnesvärd och stämningsfull kväll för alla som deltar.

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

storemore_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

wenngarn_jul_helsida
joes-helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

defacto_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

centrum_host_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

vinter_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

ica_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

slottsby_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

vinter_outsider
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
slottsby_outsider
wnngarn_jul_outsider
connys
swedol_outsider
storemore_out
pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
ica_outsider