centrum_panorama_hostshopping
Gun Eriksson (S) tycker att det är självklart med 50-50 fördelningFoto: Jamshid Jamshidi

Sigtuna sämst i landet på kvinnliga VD i kommunala bolag

Sigtuna kommun är sämst i landet när det gäller kvinnliga VD i kommunala eller kommunalägda bolag: - Det är nog mera slumpartat att det blev på det här sättet nu, säger kommunfullmäktiges ordförande Gun Eriksson till Dagens Industri som kartlagt kvinnlig representation i kommunala bolag.

centrum_artikel_host

Dagens Industri har gått igenom samtliga styrelser för kommunala eller kommunägda bolag. I Sigtunas fall finns det 15 bolag, några av dessa är under SigtunaHems organisation. Inget av de 15 bolagen har en kvinnlig VD enligt kartläggningen. Något som fullmäktiges ordförande Gun Eriksson tror beror på slumpen. Hon poängterar att fördelningen bland de kommunala uppdragen är bättre.
– Men alldeles oavsett borde det vara en jämn könsfördelning, så klart. Det är åt skogen att det inte ser bättre ut i kommunerna, säger hon till tidningen.

Hon tycker det är viktigt med jämn fördelning eftersom ”gubbarna utgör hälften av befolkningen och gummorna den andra hälften”. Svårare än så är det inte, menar hon. Gun Eriksson har jobbat med den här typ av frågor sedan 70-talet. Hennes parti, Socialdemokraterna, har suttit i kommunledningen sedan 2002 och är med i processen för att utse VD:s i de kommunala bolagen.

brobygget_2024
connys_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider