Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Sigtuna osannolikt som resmål i På spåret

På spåret startade under fredagen och sannolikheten för ett stopp i Sigtuna är inte stor den här säsongen.

centrum_artikel_host

Med tretton avsnitt som tidigare inneburit resor till och frågor om tretton svenska orter, är spänningen hög.”Sigtuna har tidigare varit värd för ’På Spåret’ hela fyra gånger. Men händer det i år igen? Osannolikt,” rapporterar Newsworthy. Under de senaste säsongerna har programmet stannat i Sigtuna och besökt åtta av de 26 kommunerna i Stockholms län, senast under förra säsongen.

Frågan som reser sig är vad som gör en ort till ett resmål. Med närmare 2 000 svenska tätorter som skulle kunna vara potentiella kandidater, har endast 162 av dessa fått chansen i ”På Spåret.” Newsworthy har analyserat ett tjugotal datapunkter om dessa orter i ett försök att förstå ”På Spåret”-koden.

En ledtråd kan finnas i programnamnet självt. Måste en ort ha en järnvägsstation för att vara ett resmål? Inte nödvändigtvis. Av de 162 svenska orter som hittills varit med i programmet, finns järnvägsstationer i 128 av dem. Visby har varit resmål flest gånger (sex gånger) utan en station, medan Skellefteå och Piteå, där det inte finns persontrafik med tåg, har haft fem resor var.

Storleken på orten verkar också spela en roll. De mest besökta orterna är de största städerna, med Stockholm i spetsen (åtta besök), följt av Göteborg och Malmö (sju besök vardera). Endast 26 av de cirka 1 700 orterna med färre än 5 000 invånare har fått vara med, medan 48 av 58 orter med 25 000 invånare eller fler har deltagit.

Andra faktorer som tyder på att en ort kan bli ett resmål är antalet turistmål och längden på ortens Wikipediaartikel. Nästan hälften av de analyserade orterna har korta Wikipediaartiklar, och ingen av dem har varit resmål i programmet. De med längre Wikipediaartiklar har däremot ofta varit med i ”På Spåret.”

Slutligen, när orten senast var med i programmet eller om det är en helt ny destination spelar en avgörande roll. Det är ovanligt att samma ort är med två säsonger i rad, och nya resmål är sällsynta.

Så vad säger ”På Spåret”-koden om Sigtunas chanser att vara med i årets säsong? Enligt modellen är det osannolikt, främst på grund av att Sigtuna var med förra säsongen. För hela länet pekar ”På Spåret”-koden istället på Södertälje som den mest sannolika kandidaten. Om det skulle vara en helt ny destination, ligger Sollentuna bäst till.

Men som tittare lönar det sig oftast att gissa på de större och mer kända orterna. Årets säsong av ”På Spåret” förväntas eventuellt besöka Uppsala, Malmö, Västerås, Kalmar och Norrköping, som är starka kandidater med långt mellan sina tidigare deltaganden.

connys_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

joes-helsida
pantamera_avc_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

wenngarn_jul_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

slottsby_helsida
ica_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

centrum_host_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

defacto_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

storemore_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
wnngarn_jul_outsider
joes_outsider
swedol_outsider
nrh_sigtuna
slottsby_outsider
connys
pantamera_out
ica_outsider
centrum_outsider_host
storemore_out