nationaldagen_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Sigtuna osannolikt som resmål i På spåret

På spåret startade under fredagen och sannolikheten för ett stopp i Sigtuna är inte stor den här säsongen.

centrum_artikel_host

Med tretton avsnitt som tidigare inneburit resor till och frågor om tretton svenska orter, är spänningen hög.”Sigtuna har tidigare varit värd för ’På Spåret’ hela fyra gånger. Men händer det i år igen? Osannolikt,” rapporterar Newsworthy. Under de senaste säsongerna har programmet stannat i Sigtuna och besökt åtta av de 26 kommunerna i Stockholms län, senast under förra säsongen.

Frågan som reser sig är vad som gör en ort till ett resmål. Med närmare 2 000 svenska tätorter som skulle kunna vara potentiella kandidater, har endast 162 av dessa fått chansen i ”På Spåret.” Newsworthy har analyserat ett tjugotal datapunkter om dessa orter i ett försök att förstå ”På Spåret”-koden.

En ledtråd kan finnas i programnamnet självt. Måste en ort ha en järnvägsstation för att vara ett resmål? Inte nödvändigtvis. Av de 162 svenska orter som hittills varit med i programmet, finns järnvägsstationer i 128 av dem. Visby har varit resmål flest gånger (sex gånger) utan en station, medan Skellefteå och Piteå, där det inte finns persontrafik med tåg, har haft fem resor var.

Storleken på orten verkar också spela en roll. De mest besökta orterna är de största städerna, med Stockholm i spetsen (åtta besök), följt av Göteborg och Malmö (sju besök vardera). Endast 26 av de cirka 1 700 orterna med färre än 5 000 invånare har fått vara med, medan 48 av 58 orter med 25 000 invånare eller fler har deltagit.

Andra faktorer som tyder på att en ort kan bli ett resmål är antalet turistmål och längden på ortens Wikipediaartikel. Nästan hälften av de analyserade orterna har korta Wikipediaartiklar, och ingen av dem har varit resmål i programmet. De med längre Wikipediaartiklar har däremot ofta varit med i ”På Spåret.”

Slutligen, när orten senast var med i programmet eller om det är en helt ny destination spelar en avgörande roll. Det är ovanligt att samma ort är med två säsonger i rad, och nya resmål är sällsynta.

Så vad säger ”På Spåret”-koden om Sigtunas chanser att vara med i årets säsong? Enligt modellen är det osannolikt, främst på grund av att Sigtuna var med förra säsongen. För hela länet pekar ”På Spåret”-koden istället på Södertälje som den mest sannolika kandidaten. Om det skulle vara en helt ny destination, ligger Sollentuna bäst till.

Men som tittare lönar det sig oftast att gissa på de större och mer kända orterna. Årets säsong av ”På Spåret” förväntas eventuellt besöka Uppsala, Malmö, Västerås, Kalmar och Norrköping, som är starka kandidater med långt mellan sina tidigare deltaganden.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

centrum_host_helsida

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

mp_helsida_eu
seniormassa_pan
connys_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

bygdensdag_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nationaldag_outsider
bygdensdag_outsider
connys
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
seniormassa_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
eu_valet_outsider