centrum_panorama_hostshopping
Forsmark i ÖsthammarFoto: Vattenfall

Sigtuna omfattas av planeringszon för kärnkraftsolycka

Sigtuna kommun ingår sedan 1 juli i en planeringszon för att förbereda sig inför en eventuell olycka på Forsmark.

centrum_artikel_host

Skyddsåtgärderna kring kärnkraftverket Forsmark i Östhammar utökas så att skyddszonen även omfattar Sigtuna kommun rapporterar SVT Stockholm. Sigtuna måste därför ha ett beredskapslager om det skulle ske något utsläpp eller en olycka. Bakgrunden är att det 2011 inträffade en allvarlig olycka på Fukushima, Japan, i samband med en jordbävning. Radioaktiva ämnen spreds då till omgivningen.

Det är erfarenheterna efter den olyckan som lett till följdverkningar i norra delarna av Stockholm om att säkra lager och evakueringsmöjligheter för människor som bor närmare Forsmark.

Klicka här för att se video från Sigtunas lager

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
sigtunakampen_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
nrh_sigtuna
sigtunakampen_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host