eldsjal2024_pan
Anna Lihammer och Ted HesselbomFoto: Pressbild

Sigtuna Museums chef prisas för Årets bok

Sigtuna Museums chef, Ted Hesselbom, har blivit tilldelad priset för Årets bok om svensk historia 2023 för boken "Vikingatider. N

centrum_artikel_host

När världen öppnades”, som han skrivit tillsammans med Anna Lihammer. Boken, som utgår från den senaste forskningen, ger en omfattande och mångfacetterad bild av vikingatiden genom att utforska de omfattande fynden från perioden. Anna Lihammer, doktor i historisk arkeologi och erfaren författare, har tidigare prisbelönats för sina historiska verk. Tillsammans med Hesselbom tar de läsarna med på en resa genom den fascinerande vikingatiden, där de lyfter fram viktiga aspekter såsom resor, globala sammanhang och ny forskning.

Boken, utgiven av Historiska Media, fick 21 procent av rösterna och utnämndes till vinnare av läsarna på Nättidningen Svensk Historia. I konkurrens med andra historiska verk stod ”Vikingatider” i framkant och erbjöd en spännande och lärorik läsupplevelse. För författarna är det en stor glädje att deras arbete får uppmärksamhet och att deras skildring av vikingatiden uppskattas av läsarna. Hesselbom uttrycker sin glädje över nyheten och betonar vikten av att deras arbete bidrar till att sprida kunskap och förståelse för denna viktiga historiska period.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
storemore_helsida
connys_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
nrh_sigtuna
storemore_out
pantamera_out