Foto: Destination Sigtuna

Sigtuna Möte: En magisk marknad och familjeupplevelse

Sigtuna stad är redo att välkomna besökare till årets Sigtuna Möten 26-27 augusti

centrum_artikel_host

Detta evenemang är mycket mer än bara en marknad – det är en fantastisk möjlighet att upptäcka hantverk, design och lockande matprodukter från över femtio utställare. Dessutom erbjuder mötet en rad spännande aktiviteter för hela familjen på Borgmästarängen och i Drakegårdens trädgård.

För de som älskar sagor och berättelser blir det en möjlighet att möta tant Grön, tant Brun och tant Gredelin från Elsa Beskows klassiska sagovärld. Deras närvaro kommer att förgylla stämningen och sprida glädje bland både barn och vuxna. Det är ett tillfälle att stanna upp och lyssna på positivhalaren och ta del av deras sagolika uppträdanden.

En av höjdpunkterna under mötet är chansen att ta en åktur med den vackra veteranbrandbilen. Denna unika upplevelse ger besökarna möjlighet att resa tillbaka i tiden och känna historiens vingslag.

För de som är intresserade av båtar blir Sigtuna hamn platsen att vara på. Här kan man beundra de vackra veteranbåtarna som samlas för sin årliga träff. Dessa eleganta farkoster ger en glimt av en svunnen tid och får besökarna att drömma sig bort på vattnets yta.

Under lördagen kommer den grönskande allén upp mot Mariakyrkan att förvandlas till en utomhusutställning av veterantraktorer. Enastående maskiner från förr kommer att fascinera besökarna och erbjuda en unik inblick i historien.

På söndagen är det Clownen Plum som tar scenen och bjuder på bus och galna upptåg. Hans underhållande framträdanden får garanterat både barn och vuxna att skratta och le.

Mötet pågår under två dagar, med aktiviteter från klockan 11.00 till 16.00. Besökare kan njuta av traditionell torghandel på Stora torget och längs Stora gatan. Den historiska brandbilen kommer att köra runt staden och erbjuda turer med start vid Borgmästarängen. Musiken från positivspelaren som underhåller med sin gatuorgel kommer att fylla gatorna med glädje och liv.

Det finns också möjlighet att delta i prova-på-aktiviteter med Skånela IF handboll i Drakegårdens trädgård och lära sig mer om en modern sopbil genom att träffa representanter från Sigtuna Vatten & Renhållning vid Ångbåtsbryggan vid hamnen. Lions arrangerar en loppmarknad i kvarteret Koppardosan, där besökarna kan fynda och göra oväntade upptäckter.

För den som söker en annorlunda och spännande aktivitet erbjuds äventyrsgolf med varierande svårighetsgrad. Denna härliga golfupplevelse ger inte bara en rolig och utmanande runda, utan också en lektion i historien.

Under mötet kommer Sigtuna museum, Lundströmska gården och Sigtuna rådhus att hålla öppet och välkomna besökare att utforska och upptäcka stadens rika historia och kultur. Viby by med sitt mysiga café håller också öppet och erbjuder försäljning av lokalt odlade matvaror och läckra fikabröd. På lördagen kommer författaren Marie Lok Björk att ha sin bokrelease här, vilket gör det till ett särskilt tillfälle för bokälskare att delta.

pantamera_avc_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

ica_helsida
defacto_helsida
centrum_host_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

connys_helsida
storemore_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

wenngarn_jul_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

slottsby_helsida

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

joes-helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
storemore_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
joes_outsider
nrh_sigtuna
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
slottsby_outsider
wnngarn_jul_outsider