eldsjal2024_pan
Foto: Destination Sigtuna

Sigtuna Möte: En magisk marknad och familjeupplevelse

Sigtuna stad är redo att välkomna besökare till årets Sigtuna Möten 26-27 augusti

centrum_artikel_host

Detta evenemang är mycket mer än bara en marknad – det är en fantastisk möjlighet att upptäcka hantverk, design och lockande matprodukter från över femtio utställare. Dessutom erbjuder mötet en rad spännande aktiviteter för hela familjen på Borgmästarängen och i Drakegårdens trädgård.

För de som älskar sagor och berättelser blir det en möjlighet att möta tant Grön, tant Brun och tant Gredelin från Elsa Beskows klassiska sagovärld. Deras närvaro kommer att förgylla stämningen och sprida glädje bland både barn och vuxna. Det är ett tillfälle att stanna upp och lyssna på positivhalaren och ta del av deras sagolika uppträdanden.

En av höjdpunkterna under mötet är chansen att ta en åktur med den vackra veteranbrandbilen. Denna unika upplevelse ger besökarna möjlighet att resa tillbaka i tiden och känna historiens vingslag.

För de som är intresserade av båtar blir Sigtuna hamn platsen att vara på. Här kan man beundra de vackra veteranbåtarna som samlas för sin årliga träff. Dessa eleganta farkoster ger en glimt av en svunnen tid och får besökarna att drömma sig bort på vattnets yta.

Under lördagen kommer den grönskande allén upp mot Mariakyrkan att förvandlas till en utomhusutställning av veterantraktorer. Enastående maskiner från förr kommer att fascinera besökarna och erbjuda en unik inblick i historien.

På söndagen är det Clownen Plum som tar scenen och bjuder på bus och galna upptåg. Hans underhållande framträdanden får garanterat både barn och vuxna att skratta och le.

Mötet pågår under två dagar, med aktiviteter från klockan 11.00 till 16.00. Besökare kan njuta av traditionell torghandel på Stora torget och längs Stora gatan. Den historiska brandbilen kommer att köra runt staden och erbjuda turer med start vid Borgmästarängen. Musiken från positivspelaren som underhåller med sin gatuorgel kommer att fylla gatorna med glädje och liv.

Det finns också möjlighet att delta i prova-på-aktiviteter med Skånela IF handboll i Drakegårdens trädgård och lära sig mer om en modern sopbil genom att träffa representanter från Sigtuna Vatten & Renhållning vid Ångbåtsbryggan vid hamnen. Lions arrangerar en loppmarknad i kvarteret Koppardosan, där besökarna kan fynda och göra oväntade upptäckter.

För den som söker en annorlunda och spännande aktivitet erbjuds äventyrsgolf med varierande svårighetsgrad. Denna härliga golfupplevelse ger inte bara en rolig och utmanande runda, utan också en lektion i historien.

Under mötet kommer Sigtuna museum, Lundströmska gården och Sigtuna rådhus att hålla öppet och välkomna besökare att utforska och upptäcka stadens rika historia och kultur. Viby by med sitt mysiga café håller också öppet och erbjuder försäljning av lokalt odlade matvaror och läckra fikabröd. På lördagen kommer författaren Marie Lok Björk att ha sin bokrelease här, vilket gör det till ett särskilt tillfälle för bokälskare att delta.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
storemore_helsida
connys_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out
storemore_out
connys