centrum_panorama_hostshopping
Foto: Daniel Iskander/Genrebild

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

centrum_artikel_host

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, betonar att syftet med denna kartläggning är att analysera de möjligheter och utmaningar som barnfamiljer står inför i landets olika kommuner, och hur detta återspeglas i prisstrukturen på bostadsmarknaden.

”Där det är bäst för barnen, är det generellt också dyrast att bo,” konstaterar Westerberg.

En närmare titt på resultatet visar att Sigtuna hamnar på plats 242 av 290 kommuner, med en indexpoäng på 48,4. Det är Vellinge som lyckas bäst i rankingen, följt av Lidingö och Danderyd.

Denna ranking inte bara ger en översikt över vilka kommuner som erbjuder optimala förutsättningar för barnfamiljer att trivas och växa, utan även avslöjar den starka kopplingen mellan livskvalitet för barn och bostadspriser. En hög placering för en kommun i Länsförsäkringars indexranking ”Bäst att Bo för Barn” korrelerar tydligt med högre kvadratmeterpriser på bostadsmarknaden.

Det är tydligt att ju mer barnvänlig en kommun är, desto högre blir prislappen för boende. För många familjer kan detta skapa utmaningar när det gäller tillgång till prisvärt boende i områden med bra förutsättningar för barnens välmående och utveckling.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
bygdensdag_helsida
seniormassa_pan
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
eu_valet_outsider
eldsjal2024_out
seniormassa_outsider
bygdensdag_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys