Holst och BroddFoto: Moderaterna

Sigtuna i topp bland länets arbetsgivarkommuner – enligt rapport från LO!

I en rapport som LO presenterade den 25 augusti delar Sigtuna fjärdeplatsen som bästa arbetsgivarkommun med Nacka och Salem. Gällande personaltäthet är vi klart bäst i länet!

LO understryker att det råder stora skillnader mellan länets kommuner och att samtliga kommuner har brister, men att ”en idealkommun skulle ha anställningsvillkor som Nynäshamn, löner som Österåker, personaltäthet som Sigtuna, ledarskap som Vallentuna och sjukfrånvaro som Salem.” Observera att samtliga dessa kommuner är borgerligt styrda.

När vi utvärderar kvaliteten inom kommunens verksamheter måste vi alltid förhålla oss till fakta. Sedan maktskiftet har Sigtuna ett gediget uppföljnings- och styrsystem för att kunna följa utvecklingen i våra verksamheter och effekten av den förda politiken. Ett system som i princip var obefintligt när vänstern styrde. Tidigare (S)-ledda kommunledningar var helt enkelt inte intresserade av att mäta hur verksamheterna egentligen fungerade. Man fortsatte med skygglappar mot verkligheten i sina gamla ideologiska hjulspår.
Utöver det egna uppföljningssystemet tittar den moderatledda kommunledningen naturligtvis även på mätningar och rapporter som tas fram av externa parter som exempelvis den nu aktuella LO-rapporten. Resultatet är väldigt glädjande och ett bevis på att det hårda arbete som utförs av såväl kommunens duktiga tjänstemän som av kommunledningen ger resultat.

Parallellt med vårt hårda arbete för förbättring och förändring ägnar sig vänsteroppositionen med Socialdemokraterna (S) i spetsen, åt ett enträget svartmålande av kommunen som arbetsgivare, särskilt när det gäller äldreomsorgen. Ett svartmålande som gång på gång kan överbevisas med fakta.

Sigtuna har bäst resultat i länet när det gäller bemanningstäthet inom särskilt boende. Dessutom förstärker kommunledningen bemanningen ytterligare i budget för 2022 för att trygga en god och personcentrerad omsorg alla dagar i veckan. Under 2020 påbörjades en insats för att minska antalet timanställda. Det blev framgångsrikt och vi kan nu se en positiv förändring från föregående år, men arbetet är långt ifrån över. Under 2022 fortsätter vi förbättra anställningsvillkoren för de anställda och öka kvaliteten för de äldre genom förberedelser inför en övergång till heltid som norm.

Naturligtvis finns det fortfarande mycket som kommunledningen vill förbättra, såväl inom äldreomsorgen som på andra områden och vi har långt kvar innan vi är nöjda. Men den bild av avgrundsdjup katastrof som vänstern försöker måla upp stämmer helt enkelt inte, vilket LO-rapporten nu också tydligt visar.

Frågan är hur (S) och den övriga vänsteroppositionen med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) skall ställa sig till rapporten? Det är ju ändå Socialdemokraternas egen fackorganisation som konstaterar att borgerligt styrda Sigtuna tillhör länets bästa arbetsgivare och att en idealkommun är en mix av endast borgerligt styrda kommuner. Det ska bli intressant att se hur man baserat på den dagsfärska rapporten ska lyckas fortsätta måla upp kommunen som ett inferno för de anställda. Under tiden de försöker hitta argument, fortsätter vi arbetet med att göra Sigtuna kommun inte bara bättre för våra invånare, utan också bättre för våra anställda.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Josefin Brodd (M), ordförande äldre- och omsorgsnämnden

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening