moderat_fokus_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Sigtuna en av de mest inbrottsdrabbade kommunerna

Sigtuna är en av landets och länets mest inbrottsdrabbade kommuner enligt siffror från försäkringsbolaget IF.

centrum_artikel_host

Danderyd är klar etta när det gäller inbrott per 1000 hem med 17 stycken, därefter kommer Åstorp med 10,2. Sigtuna är elva på den mindre smickrande listan med 7,7 inbrott per 1000 hem. Det är även fjärde mest i länet och etta i Norrort enligt försäkringsbolaget IF som sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet.

märsta.nu har även tagit del av uppgifterna från Brottsförebyggande rådet och 2016 minskade faktiskt inbrotten i kommunen med 65 stycken, från 407 till 342. Både 2015 och 2016 är dock en klar ökning från 2014 då det anmäldes 256 bostadsinbrott i kommunen. Grannkommunen Väsby är nere på 28:e plats på Sverigelistan med 6,4 inbrott per 1000 hem.

Enligt pressmeddelandet från IF har Danderyd under flera år varit särskilt utsatt för inbrott. Att man bor i ett inbrottsdrabbat område påverkar inte försäkringspremien hos IF särskilt mycket, viktigas faktorer är vattenskador och andra missöden som kan hända i hemmet. För att minska risken för inbritt kan en grannsamverkan vara en bra åtgärd. Det går också att DNA-märka värdesakerna.

Fördubblats på tio år
Larmbolaget Verisure uppger för märsta.nu att inbrotten i kommunen på tio år nästan fördubblats. Verisure ser också en tydlig trend i intresset för larm i kommunen. Bara mellan 2015-2016 ökade installationerna med 129 procent i lägenheter i Sigtuna stad, en lika hög takt hålls även i Märsta. På villasidan har installationerna ökat med 16 procent.

Verisure tror att det ökade intresset för larminstallationer beror på att många känner otrygghet i samhället. Många har också blivit medvetna om att larm även kan installeras i lägenheter och inte bara i villor, var tredje inbrott sker idag i en lägenhet. Många larm fungerar också som brandlarm vilket är en faktor som spelar in.

 

connys_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

defacto_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
moderat_fokus_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

joes-helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

sap_sep23_helsida

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

nrh_sigtuna
hockeyskola_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderat_bli_medlem
centrum_outsider_host
swedol_outsider
pantamera_out
socialdem_sep23_outsider
connys
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
hockeyskola_outsider
nrh