eldsjal2024_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Sigtuna en av de mest inbrottsdrabbade kommunerna

Sigtuna är en av landets och länets mest inbrottsdrabbade kommuner enligt siffror från försäkringsbolaget IF.

centrum_artikel_host

Danderyd är klar etta när det gäller inbrott per 1000 hem med 17 stycken, därefter kommer Åstorp med 10,2. Sigtuna är elva på den mindre smickrande listan med 7,7 inbrott per 1000 hem. Det är även fjärde mest i länet och etta i Norrort enligt försäkringsbolaget IF som sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet.

märsta.nu har även tagit del av uppgifterna från Brottsförebyggande rådet och 2016 minskade faktiskt inbrotten i kommunen med 65 stycken, från 407 till 342. Både 2015 och 2016 är dock en klar ökning från 2014 då det anmäldes 256 bostadsinbrott i kommunen. Grannkommunen Väsby är nere på 28:e plats på Sverigelistan med 6,4 inbrott per 1000 hem.

Enligt pressmeddelandet från IF har Danderyd under flera år varit särskilt utsatt för inbrott. Att man bor i ett inbrottsdrabbat område påverkar inte försäkringspremien hos IF särskilt mycket, viktigas faktorer är vattenskador och andra missöden som kan hända i hemmet. För att minska risken för inbritt kan en grannsamverkan vara en bra åtgärd. Det går också att DNA-märka värdesakerna.

Fördubblats på tio år
Larmbolaget Verisure uppger för märsta.nu att inbrotten i kommunen på tio år nästan fördubblats. Verisure ser också en tydlig trend i intresset för larm i kommunen. Bara mellan 2015-2016 ökade installationerna med 129 procent i lägenheter i Sigtuna stad, en lika hög takt hålls även i Märsta. På villasidan har installationerna ökat med 16 procent.

Verisure tror att det ökade intresset för larminstallationer beror på att många känner otrygghet i samhället. Många har också blivit medvetna om att larm även kan installeras i lägenheter och inte bara i villor, var tredje inbrott sker idag i en lägenhet. Många larm fungerar också som brandlarm vilket är en faktor som spelar in.

 

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

aldreomsorg_helsida

Stor risk för gräsbrand i Sigtuna kommun

Notiser Under fredagen varnar SMHI för en hög risk för gräsbrand i Sigtuna kommun och omkringliggande områden. Det torra vädret har ökat risken för att gräsbränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.

pantamera_avc_helsida
storemore_helsida
steningekompani_helsida
spedition_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

storemore_out
stentekompani_outsider
outsider_aldreomsorg
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
spedition_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys