eldsjal2024_pan
Nanna Lindgrens liv skildras i ny film om Sigtuna Foto: Sigtuna Museum/Facebook

Sekelskiftets Sigtuna visas upp på filmfestival

Sara Heines film om sekelskiftets Sigtuna och livet för Nanna Lindgren visades upp i samband med UNICA 2023 Filmfestival.

centrum_artikel_host

Vid årets UNICA 2023 filmfestival i Comacchio, Italien, transporterades publiken tillbaka till sekelskiftet när sigtunabon Sara Heine visade sin fängslande film om livet för Nanna Lindgren. Nanna var en av många kvinnor som tog plats i början av förra sekelskiftet. Hon var ogift och myndig när hon köpte en kostsam kamera och började fotografera sin vardag – en passion som ledde henne långt utanför fotoateljéernas begränsningar. Vid 38 års ålder gifte hon sig och blev omyndigförklarad, men det dröjde inte länge förrän beslutet om kvinnlig rösträtt passerade och även gifta kvinnor fick åter kontroll över sina egna liv.

De glasplåtar som en gång hade fångat hennes livs ögonblick gömdes sedan bort på en vind och förblev oupptäckta tills sonen fann dem 60 år senare. Därmed återvände Nannas värld till livet och berättade en fängslande historia om en svunnen tid.

Kortfilmen ”Nannas värld” kommer snart att kunna ses på Sigtuna Museum, där den kommer att föra tittarna ännu närmare Sigtunas spännande historia från början av 1900-talet.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
storemore_helsida
steningekompani_helsida
spedition_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
connys
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
storemore_out
spedition_outsider
pantamera_out