defacto_pan2020
Nanna Lindgrens liv skildras i ny film om Sigtuna Foto: Sigtuna Museum/Facebook

Sekelskiftets Sigtuna visas upp på filmfestival

Sara Heines film om sekelskiftets Sigtuna och livet för Nanna Lindgren visades upp i samband med UNICA 2023 Filmfestival.

centrum_artikel_host

Vid årets UNICA 2023 filmfestival i Comacchio, Italien, transporterades publiken tillbaka till sekelskiftet när sigtunabon Sara Heine visade sin fängslande film om livet för Nanna Lindgren. Nanna var en av många kvinnor som tog plats i början av förra sekelskiftet. Hon var ogift och myndig när hon köpte en kostsam kamera och började fotografera sin vardag – en passion som ledde henne långt utanför fotoateljéernas begränsningar. Vid 38 års ålder gifte hon sig och blev omyndigförklarad, men det dröjde inte länge förrän beslutet om kvinnlig rösträtt passerade och även gifta kvinnor fick åter kontroll över sina egna liv.

De glasplåtar som en gång hade fångat hennes livs ögonblick gömdes sedan bort på en vind och förblev oupptäckta tills sonen fann dem 60 år senare. Därmed återvände Nannas värld till livet och berättade en fängslande historia om en svunnen tid.

Kortfilmen ”Nannas värld” kommer snart att kunna ses på Sigtuna Museum, där den kommer att föra tittarna ännu närmare Sigtunas spännande historia från början av 1900-talet.

connys_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

adhd_kommun

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

centrum_host_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

pantamera_avc_helsida
joes-helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

mp_ute_helsida
sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

ica_helsida

Hyllad konstnär ställer ut på Valstakonst

Kulturnyheter Värmländska konstnären Leif Engström har nått stora framgångar med sin senaste utställning "Fönsterband" på ValstaKonst. Den här utställningen är den största han haft hittills, både när det gäller yta och antalet verk som visas. Engström har på kort tid blivit ett av de stora namnen inom den svenska konstscenen.

nrh_sigtuna

Satsning på lokala artister under Summer Squeeze

Nöjesnyheter I år är det större satsning på lokala artister under Sigtuna Summer Squeeze: - Vi tycker att det är så kul att kunna samla en del av alla duktiga, lokala artister som finns i Sigtuna vid ett tillfälle, säger Göran Lundh, ordförande i Sigtuna Event.

defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
pantamera_out
joes_outsider
swedol_outsider
ica_outsider
kommun_skoterska_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_ute_outsider
centrum_outsider_host
kommun_adhd_outsider
nrh