vintermarknad_pan
Branschorganisationen för fyrverkeriföretagen agerar och slutar sälja raketer, dessa efter att en del invånare i Sverige inte kan hantera raketerna på ett positivt sättFoto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Säljstopp för raketer

Sveriges Fyrvervkeribranschförbund har kommit överens bland sina medlemsföretag om att inte längre sälja raketer.

centrum_artikel_host

Efter kaoset på flera håll i landet, även i Sigtuna kommun, med fyrverkerier veckor innan nyårsafton har Sveriges Fyrverkeribranschförbund kommit överens att inte sälja raketer längre. 90 procent av alla tillverkare är med i organisationen och där kommer man inte sälja raketerna till handeln, dock kvarstår tio procent av tillverkarna som fortfarande kan sälja till handeln. Man uppmanar därför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att agera för ett nationellt förbud.

Redan i maj 2014 förbjöds raketer med satsvikt över 75 gram att säljas till konsumenter, detta eftersom större raketer vid felaktig användning har kunnat skada människor allvarligt. Men SFB är inte oroade av att det kommer att säljas färre raketer. Man tror istället att annat kommer att säljas, exempelvis tårtor och fontäner som inte påverkas. I Norge finns ett förbud sedan tidigare och det är den modellen man hoppas implementera i Sverige.

märsta.nu har flertal gånger rapporterat om att kommuninvånare vill att det införs fyrverkeriförbud i kommunen.

julmarknad_2022
moderat_pan_helsida
centrum_host_helsida
budget2023

Budgetdebatt på onsdagen: Stora utmaningar väntar

Politik Onsdag 30:e november ska budgeten klubbas för 2023: - Att Sverige, Sigtuna och resten av världen står inför mycket stora ekonomiska utmaningar 2023 på grund av flera sammanvägda faktorer råder ingen oenighet kring, säger Bengt Hellström (KD), gruppledare.

dackskifte_helsida
defacto_helsida
vintermarknad_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

advent_kyrka_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
centrum_outsider_host
dackskifteoutsider
vintermarknad_outsider
kyrka_outsider_advent
nrh
pantamera_out
marknaden_outsider