centrum_panorama_hostshopping
Branschorganisationen för fyrverkeriföretagen agerar och slutar sälja raketer, dessa efter att en del invånare i Sverige inte kan hantera raketerna på ett positivt sättFoto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Säljstopp för raketer

Sveriges Fyrvervkeribranschförbund har kommit överens bland sina medlemsföretag om att inte längre sälja raketer.

centrum_artikel_host

Efter kaoset på flera håll i landet, även i Sigtuna kommun, med fyrverkerier veckor innan nyårsafton har Sveriges Fyrverkeribranschförbund kommit överens att inte sälja raketer längre. 90 procent av alla tillverkare är med i organisationen och där kommer man inte sälja raketerna till handeln, dock kvarstår tio procent av tillverkarna som fortfarande kan sälja till handeln. Man uppmanar därför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att agera för ett nationellt förbud.

Redan i maj 2014 förbjöds raketer med satsvikt över 75 gram att säljas till konsumenter, detta eftersom större raketer vid felaktig användning har kunnat skada människor allvarligt. Men SFB är inte oroade av att det kommer att säljas färre raketer. Man tror istället att annat kommer att säljas, exempelvis tårtor och fontäner som inte påverkas. I Norge finns ett förbud sedan tidigare och det är den modellen man hoppas implementera i Sverige.

märsta.nu har flertal gånger rapporterat om att kommuninvånare vill att det införs fyrverkeriförbud i kommunen.

connys_helsida
mp_tack_helsida
brobygget_2024

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

centrum_host_helsida

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Sommarlovsbiljetten är igång

Nyheter Under sommarperioden 5 juni till 27 augusti reser ungdomar mellan 12 och 18 år gratis med SL-trafiken. Initiativet med lovkortet är ett steg från Region Stockholm för att uppmuntra miljövänliga resor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
connys
nrh_sigtuna
pantamera_out
fritidsbanken_outsider