moderat_fokus_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Säkerhetschefen: Fler unga tvingas till sex

Säkerhetschefen Thomas Mileborn är orolig över den trend som Stockholmsenkäten visar där fler unga utsätts för brott och sexbrott.

centrum_artikel_host

Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun, är orolig för att ungas våld ökar och andelen som tvingas till sex ökar.

828 ungdomar i åk 9 och åk 2 på gymnasiet deltog i enkäten. Mileborn konstaterar att det finns områden i enkäten som sticker ut. Fler, både killar och tjejer, känner sig hotade, och elva procent av killarna i åk 2 har svarat att de blivit misshandlade vilket är en dubblering jämfört med 2016.

Tre procent av killarna i högstadiet har svarat ja på frågan om de tvingats till sex/våldtagen medan sju procent av högstadietjejerna svarat samma sak.
– Enligt min erfarenhet är det oftast killar som är förövarna, både när tjejer och killar utsätts för sexbrott, säger Thomas Mileborn.

Mileborn poängterar vikten av att arena med unga män och deras attityder, värderingar och våldanvändande.
– Det är ingen omöjlighet att det finns ett samband mellan de tjejer i nian som uppgett att de blivit sexuellt utnyttjade och de som svarat att de använder narkotikaklassade tabletter. Det var just hos tjejer i nian där ökningen av lugnande medel och sömnmedel som är narkotikaklassat ökat rejält, enligt Stockholmsenkäten. Det är inte ovanligt att de som utsatts för sexbrott börjar använda sig av narkotika, så det här måste vi titta vidare på, uppger Mileborn.

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

joes-helsida
hockeyskola_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

moderat_fokus_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

defacto_helsida
adhd_kommun
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

connys_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

ica_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

nrh_sigtuna
sap_sep23_helsida
centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
pantamera_out
kommun_adhd_outsider
ica_outsider
joes_outsider
moderat_bli_medlem
socialdem_sep23_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
kommun_skoterska_outsider
hockeyskola_outsider
nrh