moderat_sep_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Säkerhetschefen: Fler unga tvingas till sex

Säkerhetschefen Thomas Mileborn är orolig över den trend som Stockholmsenkäten visar där fler unga utsätts för brott och sexbrott.

centrum_artikel_host

Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun, är orolig för att ungas våld ökar och andelen som tvingas till sex ökar.

828 ungdomar i åk 9 och åk 2 på gymnasiet deltog i enkäten. Mileborn konstaterar att det finns områden i enkäten som sticker ut. Fler, både killar och tjejer, känner sig hotade, och elva procent av killarna i åk 2 har svarat att de blivit misshandlade vilket är en dubblering jämfört med 2016.

Tre procent av killarna i högstadiet har svarat ja på frågan om de tvingats till sex/våldtagen medan sju procent av högstadietjejerna svarat samma sak.
– Enligt min erfarenhet är det oftast killar som är förövarna, både när tjejer och killar utsätts för sexbrott, säger Thomas Mileborn.

Mileborn poängterar vikten av att arena med unga män och deras attityder, värderingar och våldanvändande.
– Det är ingen omöjlighet att det finns ett samband mellan de tjejer i nian som uppgett att de blivit sexuellt utnyttjade och de som svarat att de använder narkotikaklassade tabletter. Det var just hos tjejer i nian där ökningen av lugnande medel och sömnmedel som är narkotikaklassat ökat rejält, enligt Stockholmsenkäten. Det är inte ovanligt att de som utsatts för sexbrott börjar använda sig av narkotika, så det här måste vi titta vidare på, uppger Mileborn.

centrum_sommar2022_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
ungdomsarbete_helsida
defacto_helsida
toppbanner
valet2022

Ordförande för kommunrevisionen hoppar av politiken

Politik Socialdemokraternas Steffen Oxenvad lämnar politiken efter att bland annat varit ordförande i kommunrevisionen: - Jag kommer inte engagera mig politiskt i Sigtuna kommun för en överskådlig framtid. Det är såklart möjligt att jag hoppar på ett opolitiskt föreningsuppdrag, skulle möjligheten uppstå. Där saknas alltid folk, säger Steffen Oxenvad i ett uttalade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_sommar_outsider2022
pantamera_out
swedol_outsider