Foto: Magnus Granhagen

Så ska Valsta utvecklas

Media speglar inte rätt bild av Valsta och i fiket tittar män konstigt på kvinnor om man sitter där, det är två av synpunkterna som framförts i kommunens medborgardialog om hur Valsta ska utvecklas.

Valstaborna är i stort nöjda med sitt område. Man gillar grönytorna mellan husen men man är negativa till att kommunen plockat bort offentliga platser som Ymer plan, Valsta fotbollsplan, Valstaskolan som nedmonteras, likaså kring simhallen. 158 valstabor har tyckt till i undersökningen, kommunen har sammanställt synpunkterna i en rapport.

”Media svärtar ner”
Där framgår också att media ”svärtar ner genom att bara lyfta fram de negativa händelserna i Valsta”. Boende skulle också vilja se att positiva saker lyfts fram både från media och från politiker och tjänstemän. En person uppger att man läser mycket i media om bilbränder och misshandel men märker inget själv.

Ska engagera bostadsföretag och centrumägare
Kommunen ska nu använda underlaget som hittills är 17 sidors citat när Valsta utvecklas. Målet är att förtroendevalda och tjänstemän ska kunna komma fram till förslag tillsammans med de som tyckt till. Även bostadsföretag ska vara med tillsammans med centrumägare och andra goda krafter i området.
– Jag hoppas att vi ska komma fram till breda lösningar där alla parter kommer överens om hur vi vill att Valsta ska se ut i framtiden. Jag är glad över att få ta del av kommuninvånarnas syn och ser att det finns väldigt många olika bilder av området. Det finns många både positiva och negativa bilder av Valsta, säger Marie Axelsson (S), oppositionsråd och medlem i styrgruppen för Medborgardialog Valsta.

”Gissar oss inte till vad folk vill ha”
Dialogprojektet i Valsta blir ett nytt arbetssätt där man sätter kommuninvånaren i fokus framöver.
– Vi ska inte leverera tjänster som vi gissar oss till att invånarna vill ha, vi ska forma vår service helt utifrån deras perspektiv, förklarar Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening