centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så drabbas vi av framtida naturkatastrofer

Sigtuna som en del av Mälardalsområdet pekas ut av Statens geotekniska institut som ett område som kan vara utsatt för översvämningar i framtiden.

centrum_artikel_host

En riskanalys för naturkatastrofer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort tillsammans med Statens geotekniska institut visar att Mälardalsområdet är ett riskområde. Främst är det Översvämning från vattendrag och rasrisk som påverkar Sigtuna kommun, i båda dessa kategorier är Sigtuna nivå 2 av 5, där 5 är det högsta man kan ha i risk.
– Det finns en risk för att man ska få ökade flöden och att vattennivån i Mälaren stiger, säger Torwald Snickars, sakkunnig i lagen om skydd mot olyckor på Länsstyrelsen, till P4 Stockholm.

När det gäller översvämning så handlar det en översvämning som kan ske var hundrade år i området. Analysen av risken tar hänsyn till sårbara verksamheter som kan drabbas av en kraftig översvämning. För rasrisk är är det antal byggnader som är belägna inom ett område där det finns förutsättningar för ras. För att förebygga måste all byggnation inom riskområdet föregås av en markutredning och markberedning. Delar av Rosersberg kring Oxundasjön har särskild högre risk för översvämning inom 100 år.

connys_helsida
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
brobygget_2024
pantamera_avc_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
connys
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host