eu_valet_panorama
Foto: Pressbild/Fortum

Så mycket ton koldioxid släpps ut i Sigtuna

Industrins utsläpp minskade långsamt under 2023, visar Naturvårdsverkets nya siffror. Den största utsläpparen i kommunen är Bristaverket.

centrum_artikel_host

Enligt färska data från Naturvårdsverket som Newsworthy sammanställt minskade industriutsläppen i Sverige under 2023, men i en långsam takt. Minskningen var mindre än året innan och visade stora lokala variationer.

Sammanlagt minskade landets industriutsläpp med 2,4 procent förra året jämfört med 2022. Trots att utsläppen fortfarande ligger under nivåerna före pandemin, har minskningstakten avtagit. Året innan var minskningen 4,4 procent enligt data från de stora utsläpparna som omfattas av EU:s utsläppshandel.

I Sigtuna kommun är Stockholm Exergi med Bristaverket, Block 1, den största industriella utsläpparen av växthusgaser. Anläggningen släppte ut omkring 89 000 ton koldioxid under förra året.

I Stockholms län som helhet minskade industriutsläppen av växthusgaser under 2023, efter en tidigare ökning. Industrin i Stockholm släppte ut omkring 736 000 ton koldioxid under förra året, vilket är åtta procent mindre än året innan. Stockholm Exergi, med Högdalenverket och elva andra anläggningar, stod för en stor del av länets totala utsläpp, även om deras utsläpp minskade något jämfört med tidigare år.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
seniormassa_outsider
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out