Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Så mycket krävs för en kontantinsats i kommunen

Det är svårt för förstagångsköpare att ta sig in i bostadsmarknaden i kommunen. En etta kräver 367 000 kronor.

Just nu finns det 44 bostadsrätter på 30 kvadratmeter till salu i Stockholms län. Den billigaste bostadsrätten finns i Botkyrka kommun och är till salu för 1 150 000 kronor, medan den dyraste ligger på Södermalm i Stockholms innerstad och kostar 3 260 000 kronor.

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, noterar att bostadspriserna kan stiga försiktigt i takt med att räntorna på bolån sjunker, vilket gynnar de som redan är på marknaden. Förstagångsköpare möter dock stora utmaningar med krav på kontantinsats, stigande priser och amorteringskrav. En stabil bostadssituation är avgörande för många livsbeslut, inklusive familjebildning.

I Södertälje är medelpriset per kvadratmeter 27 083 kronor, vilket innebär att en etta kostar i snitt 812 490 kronor. Kontantinsatsen blir då 121 873 kronor. I Stockholm är det dyrast i länet med ett kvadratmeterpris på 81 575 kronor. En etta kostar i snitt 2 447 250 kronor, vilket kräver en kontantinsats på 367 087 kronor. I Sigtuna ligger kvadratmeterpriset på 27 486 kronor, vilket gör att en etta kostar cirka 824 000 kronor.

Förstagångsköpare rekommenderas att ha rimliga förväntningar och acceptera att den första bostaden kanske inte uppfyller alla drömmar när det gäller storlek och läge. Om du kan tänka dig att bo i en kommun längre ut i länet kan du ofta hitta billigare alternativ. Försök att undvika dyra andrahandskontrakt och fortsätt bo hemma om möjligt för att spara pengar. Det är också viktigt att undersöka den lokala hyresmarknaden och ställa sig i bostadskö.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening