defacto_pan2020
Foto: Daniel Iskandar/Genrebild

Så mycket ekologiskt köps in av kommunen

Kommunen köper in drygt 40 procent av livsmedel som ekologiskt enligt en sammanställning från EkoMatCentrum.

centrum_artikel_host

Landets kommuner upplever brist på möjlighet att köpa in ekologisk mat enligt EkoMatCentrum. Även andelen KRAV-märkt uppges minska.
– Trenden för tillfället hos både kommuner och regioner verkar vara lokal- och närproducerad mat. Man ser inte att det går att kombinera nära med ekologiskt. Detta går dock alldeles utmärkt – i Sverige finns 4.000 KRAV-certifierade bönder och 700 förädlingsföretag som producerar KRAV och eko. Ska vi nå 2030-målen avseende ekologiskt för både konsumtion och produktion måste vi gemensamt göra allt för att kombinera det svenska med det ekologiska och KRAV-märkta, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

För Sigtuna kommuns del har man svårt att nå sitt ekomål på grund av brist på vissa ekologiska livsmedel.
– Sigtuna kommun har inte dragit ner på ekomålet som i år ska upp till 42 procent ekologiskt. Men de upplever att det kan vara svårt att få tag på vissa ekologiska produkter. Deras grossist letar ersättningsvaror men kan inte alltid erbjuda ekologiska alternativ vilket påverkar andelen ekologiskt i år, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum med säte i Sigtuna.

centrum_host_helsida
seniordag_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

mp_helsida
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

pantamera_avc_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

connys_helsida

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

karnkraft_m_topp
joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

nrh_sigtuna
EXTRA

Kvinna greps för grov fridskränkning i Märsta

Nyheter Ett brottsoffer lyckades fly från sin bostad för att larma polisen om att hans flickvän hotat och misshandlat honom. Polisen ingrep snabbt och grep gärningspersonen, som nu hålls anhållen misstänkt för grov fridskränkning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
joes_outsider
pantamera_out
ica_outsider
mp_outsider
nrh
seniordag_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider