nationaldagen_pan
Foto: Daniel Iskandar/Genrebild

Så mycket ekologiskt köps in av kommunen

Kommunen köper in drygt 40 procent av livsmedel som ekologiskt enligt en sammanställning från EkoMatCentrum.

centrum_artikel_host

Landets kommuner upplever brist på möjlighet att köpa in ekologisk mat enligt EkoMatCentrum. Även andelen KRAV-märkt uppges minska.
– Trenden för tillfället hos både kommuner och regioner verkar vara lokal- och närproducerad mat. Man ser inte att det går att kombinera nära med ekologiskt. Detta går dock alldeles utmärkt – i Sverige finns 4.000 KRAV-certifierade bönder och 700 förädlingsföretag som producerar KRAV och eko. Ska vi nå 2030-målen avseende ekologiskt för både konsumtion och produktion måste vi gemensamt göra allt för att kombinera det svenska med det ekologiska och KRAV-märkta, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

För Sigtuna kommuns del har man svårt att nå sitt ekomål på grund av brist på vissa ekologiska livsmedel.
– Sigtuna kommun har inte dragit ner på ekomålet som i år ska upp till 42 procent ekologiskt. Men de upplever att det kan vara svårt att få tag på vissa ekologiska produkter. Deras grossist letar ersättningsvaror men kan inte alltid erbjuda ekologiska alternativ vilket påverkar andelen ekologiskt i år, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum med säte i Sigtuna.

seniormassa_pan
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
connys_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

centrum_host_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
ridskola_2020_outsider
nationaldag_outsider
seniormassa_outsider
pantamera_out
eu_valet_outsider