eldsjal2024_pan
Mimmi Dekker och Eva Fröman vid EkomatcentrumFoto: Natasja Vos
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Mimmi och Eva kartlägger ekologiskt i skolorna

Sigtunabaserade Ekomatcentrum har kartlagt andelen ekologiskt bland de kommunala verksamheterna runt om i landet och Sigtuna kommun ligger på genomsnittlig andel.

centrum_artikel_host

I veckan kom Ekomatcentrums rapport över hur stor andel ekologiskt som finns i kommunernas verksamheter samt vilka skolor och äldreboenden som har högst andel ekologisk mat. Sigtuna kommer in på plats 50 av 290 med 37 procent ekologiska inköp, med det ligger man precis vid rikssnittet enligt Ekomatcentrums Eva Fröman.I länet ligger man på plats 6 av 26 kommuner.
– Vilket är jättebra! Kommunen har tagit en ny miljöpolicy, där har man bland annat enats kring ett nytt mål i kommunfullmäktige, 60 procent ekologiskt till 2030, säger Eva Fröman vid Ekomatcentrum

Drev unikt fall
Sigtuna kommun var en föregångare vid ekologisk upphandling och drev ett ärende upp till Högsta förvaltningsdomstolen för ett antal år sedan då man krävde att få ställa krav på ekologisk och närodlat mat i livsmedelsupphandlingen. Nu har många andra kommuner tagit efter. I kommunens antagna program för måltidsverksamheten framår att närodlade och närproducerade alternativ ska komplettera utbudet och inspirera måltidspersonal till säsongsanpassning och lokal förankring.

Öka vegetarisk mat
Ett annat mål är att minska köttkonsumtionen och öka de vegetariska alternativen. Man ska också minska matsvinnet årligen med tio procent från kommunens matenheter. Matsvinn som genereras i Sigtuna kommuns verksamheter ska gå till biogasproduktionen. Om det är möjligt ska kommunen vid sina inköp välja rättvisemärkt och andelen ekologiska livsmedel kommer att successivt öka över tid. Genom sitt agerande vill kommunen också påverka leverantörer att öka utbudet av ekologiskt och etiskt certifierade produkter.

Vellinge etta
Vellinge kommun är en föregångare idag med 80 procent av skol- och förskolematen som ekologisk.
– Vi ser ekomaten som en viktig del av en mer hållbar konsumtion. För att få ekonomi i de ekologiska inköpen måste kommunerna minska på svinnet, öka på vegetabilierna och minska på det dyra köttet. Summa summarum blir kommunerna mer klimatsmarta på köpet, kommenterar Mimi Dekker vid Ekomatcentrum.

Kartlägger butiker
Årligen uppmärksammar även Ekomatcentrum de lokala butikerna i Sigtuna kommuns utifrån ett ekologiskt och närproducerat perspektiv. De undersöker andel ekologiskt och tar fram siffror på dels hur stor andel ekologiskt som finns, antal produkter och hur mycket ökningen är på ett år.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
eldsjal2024_out