Så många reste från Arlanda i oktober

Swedavias senaste siffror visar att drygt två miljoner reste via Arlanda under oktober.

centrum_artikel_host

Totalt flög 2,9 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser i oktober. Detta är inte bara ett positivt tecken för flygindustrin utan visar också på en återhämtning, eftersom antalet resenärer nu utgör hela 81 procent av nivåerna före pandemin 2019.

Den huvudsakliga drivkraften bakom denna uppåtgående trend är det ökade utrikesresandet, särskilt från Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport. Utrikesresandet ökade med 8 procent, vilket resulterade i 2,1 miljoner resenärer jämfört med oktober 2022. Å andra sidan ligger det totala inrikesresandet nästan oförändrat jämfört med samma period förra året.

Stockholm Arlanda Airport, som är en av Swedavias mest betydande flygplatser, upplevde en imponerande ökning med 7 procent av antalet resenärer, vilket motsvarade 1,9 miljoner passagerare under oktober. Utrikesresandet från denna flygplats ökade med 8 procent till 1,6 miljoner resenärer, medan inrikesresandet ökade med 3 procent till nästan 330 000 resenärer.

Denna månad var särskilt spännande på grund av flera nya flygförbindelser och rutter som lades till i flygbolagens vintertrafikprogram. Ett av de mest noterbara tillskotten var flygbolaget Wizz Air, som etablerade sig på Stockholm Arlanda i slutet av månaden och erbjöd två nya flygrutter mellan Arlanda och Budapest samt Gdansk. Ryanair öppnade också tre nya internationella linjer mellan Arlanda och Paris, Marrakech och Tirana under månaden. I början av november öppnar SAS en ny linje mellan Arlanda och Agadir.

Jonas Abrahamsson, VD på Swedavia, kommenterade den positiva utvecklingen: ”Trots utmanande omvärldsfaktorer ökade antalet resenärer under oktober vid våra flygplatser med 6 procent jämfört med oktober i fjol. Att mötas såväl privat som i jobbet genom att resa är något som vi fortsätter att prioritera. Utrikesresandet främst till Europa från Arlanda är fortsatt motorn i utvecklingen, medan återhämtningen för inrikesresandet liksom tidigare har en svagare utveckling under månaden.”

Ny godisbutik etablerar på Arlanda

Näringsliv Nu etablerar sig CandyKing på Terminal 5: - Konsumenterna möter en lösviktshylla med 200 sorter lösgodis att välja mellan i en inspirerande miljö. Både de som brukar handla lösvikt och de som handlar för första gången kommer få något utöver det vanliga, säger Mattias Jönsson, P&M Director, Cloetta.

joes-helsida
defacto_helsida

Taklagsfest vid Panattoni Park

Näringsliv Panattoni Park Rosersberg, en av Sveriges framstående logistikfastigheter, har nått en viktig milstolpe - takläggningen är nu avklarad. Med en yta på 40 000 kvm och belägen i Rosersberg norr om Stockholm, utgör detta projekt en strategisk satsning för Panattoni, en av Europas ledande utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Ryanair utökar med linje till Kroatien från Arlanda

Näringsliv Ryanair planerar att utvidga sitt flygutbud från Arlanda när sommarprogrammet 2024 sparkar igång. Det nya tillskottet innebär en direktlinje till Dubrovnik i Kroatien, vilket markerar ett betydande steg för resenärer som söker upptäcka detta populära och internationellt kända turistmål.

storemore_helsida
centrum_host_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

wenngarn_jul_helsida

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

ica_helsida
connys_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

pantamera_avc_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

slottsby_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
storemore_out
ica_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
centrum_outsider_host
slottsby_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
wnngarn_jul_outsider
connys