eldsjal2024_pan
Regionfullmäktige på KungsholmenFoto: Pressbild/Stockholms läns landsting

Så många hoppar av uppdragen som regionspolitiker

Enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan sju procent av personerna som valdes in i regionfullmäktige år 2022 hoppat av inom loppet av ett år.

centrum_artikel_host

Detta representerar den högsta andelen avhopp inom ett år för politiska församlingar under hela 2000-talet. Inom Region Stockholm är avhoppen ännu mer påtagliga och uppgår till 7,4 procent, enligt SCB:s rapport.

Jämfört med motsvarande tidpunkt under den föregående mandatperioden har avhoppen från regionfullmäktige ökat. Vid den tidpunkten hade drygt 5 procent av regionfullmäktiges ledamöter hoppat av.

– Avhoppen från regionfullmäktige ett år efter valet har ökat successivt sedan valet 2006, kommenterar SCB.

Samtidigt rapporterar SCB att avhoppen från riksdagen och kommunfullmäktige ett år efter valet 2022 ligger på en lägre nivå jämfört med föregående mandatperiod. Ett år efter valet 2022 hade endast två procent av riksdagens ledamöter hoppat av, vilket är jämförbart med siffrorna efter valet 2002.

Skillnader i mönster märks också beroende på partitillhörighet. I regionfullmäktige var avhopp vanligast bland Sverigedemokraternas ledamöter, medan det i kommunfullmäktige var mest frekvent bland ledamöter från Miljöpartiet.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
storemore_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
pantamera_out
storemore_out
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
eldsjal2024_out