centrum_panorama_hostshopping
Foto: Riksbanken

Så höga studieskulder har vi

Kommuninvånarna har de 49:e högsta studieskulderna i landet visar siffror från CSN.

centrum_artikel_host

Centrala Studiestödsnämnden, CSN, som lånar ut pengar till studerande samt administrerar utbetalning av diverse studiebidrag, har sammanställt siffrorna för studieskulder i landets kommuner. För Sigtunas del är snittskulden bland kommuninvånarna med skulder 131 000 kronor, totalt är vi skyldiga CSN 700 miljoner kronor. Nästan 5400 har skulder till CSN. 11 procent av kommuninvånarna har skulder vilket långt ifrån en stor andel jämfört med andra kommuner. Klassiska studentstäder som Lund och Uppsala har stor andel invånare med skulder, även Solna är med i toppen. I just Solna har mer än var femte invånare studieskuld och snittskulden är högst i riket med 175 000 kronor.

Under pandemin har CSN slopat maxbeloppet för inkomster och alla som vill studer kan få studiebidrag eller beviljas lån oavsett hur mycket man tjänar. Detta är också en del av att de som studerar inom vård och läkarprogram ska kunna arbeta inom yrket utan att behöva hantera ett nedsatt bidragsbelopp.

skanela_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

nrh_sigtuna

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

hockeyskola_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

defacto_helsida
sap_sep23_helsida
ica_helsida
centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

moderat_fokus_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

joes-helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

skanela_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
socialdem_sep23_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
hockeyskola_outsider
nrh
ica_outsider
centrum_outsider_host
moderat_bli_medlem
connys