eldsjal2024_pan
Foto: Riksbanken

Så fördelade fullmäktige extrapengarna

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagskvällen om hur extraanslag ska fördelas för 2022.

centrum_artikel_host

Budgeten är förvisso redan klubbad sen i somras, men under torsdagskvällens fullmäktige skulle man fördela ytterligare cirka 50 miljoner. Av dessa fördelade kommunledningen extra på trygghetsskapande åtgärder, bekämpa granbarkborren, dialog med äldre, skolan med satsning på närmiljö och läromedel och 20 miljoner ska gå till en konstsnöanläggning i Hällsbo som Sigtuna Orienteringsklubb planerar att anlägga och sköta. Pengarna har kommit från ökade skatteintäkter och statsbidrag.
– Det känns bra att vi bland annat genom att ha skapat ordning och reda i ekonomin nu kan göra dessa satsningar för att möta behoven som finns i kommunen ännu bättre. Lite extra glädjande är det att vi utöver de cirka 40 miljoner kronor som vi redan satsar på tryggheten, nu kan tillföra ytterligare 1,5 miljoner kronor för trygghetsskapande åtgärder, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade fördelat pengarna annorlunda.
– Majoriteten väljer att lägga den exakta summan från ökade skatteintäkter, statsbidrag och utjämning på 34,6 mnkr i tilläggsbudgeten. Detta trots att det finns behov av nödvändiga förbättringsåtgärder i kommunens kärnverksamheter och behov av klimatåtgärder. Mål och budget ger utrymme för dessa behov. Majoriteten prioriterar alltså ett överskott på sista raden framför nödvändiga satsningar på välfärden. Om Miljöpartiet hade fått bestämma hade vi lagt mer i tilläggsbudgeten och gjort större satsningar på skola, vård, omsorg och klimatet, uppger Karolina Windefalk (MP), gruppeledare.

Socialdemokraterna ville få med ännu mer resurser till skolan, hela 25 miljoner. Detta då de anser att trygghetsfrågan startar redan i skolan med god utbildning och sociala insatser vilket leder till mindre kriminalitet.
– Sigtuna kommuns skolor rankas på plats 219 av Sveriges 290 kommuner. Nu får det vara slutsnålat på barnen i Sigtuna kommun. De är vår framtid och förtjänar en bättre förskola och skola, Marie Axelsson, oppositionsråd (S).

Av de 25 miljonerna ska 15 miljoner avsättas för att införa 30 timmars förskola för barn til föräldrarlediga med syskon och arbetssökande samt att man ska förstärka förskolan med åtta heltidsanställda förskollärare. Tio miljoner satsas på lärartäthet med ytterligare 16 lärartjänster.
– I grundskolan är lärartätheten för låg, där hamnar Sigtuna kommun på plats 251 av 290 kommuner enligt lärarförbundets senaste mätning. Därför satsar vi 10 miljoner kronor för att öka lärartätheten i grundskolan, det skulle innebära totalt 16 nya lärartjänster, fortsätter Marie Axelsson.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
connys