centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild/Växjö Kommun

(S) uppmanar kommunledningen att ta emot ukrainska författare

Socialdemokraterna vill att ICORN-medlemsskapet återupprättas och får även medhåll från Liberalerna.

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun avslutade ICORN-medlemsskapet för fristadsförfattare förra året. En fråga som delade kommunledningen då Liberalerna ville behålla medlemskapet. I samband med Ukrainakrisen har Socialdemokraterna föreslagit att man återupprättar medlemskapet för att ta ansvar och vara beredda att ta ansvar för att värna det fria ordet.
– Sigtuna kommun bör återuppta sitt medlemskap hos ICRON samt vara redo för att ta emot en förföljd författare eller annan kulturutövare. Alla ansökningar för att komma till Sverige går självklart igenom en gedigen uttagningsprocess som verifierar om personen har ett skyddsbehov eller inte, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd.

Bergqvist positiv till ICORN
Pernilla Bergqvist (L) var en av initiativtagarna till ICORN i mitten på 2010-talet.
– Jag anser att Fristadsförfattare och andra kulturarbetare som ingår i ICORN är frihetshjältar. Många författare, journalister, poeter och andra kulturarbetare hamnar ofta i konflikt med totalitära stater, kriminella syndikat och fundamentalistiska grupper eftersom de formulerar tankar om hur saker kunde vara annorlunda. Ofta är de nyckelpersoner i olika demokratiseringsprocesser.

Omvärderar inte beslutet
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ser inte behovet av att omvärdera kommunledningens beslut från i höstas.
– Idag är 25 städer och Regioner med i ICORN (enligt Kulturrådets hemsida) som sammanlagt tar emot 22 förföljda kulturarbetare. Sverige har 290 kommuner. Drygt 90% av landets kommuner delar alltså Sigtunas inställning att utrikespolitik bör drivas av staten och att lösningen på den flyktingkris vi står inför inte löses genom ett medlemskap i ICORN, skriver Holst i mail till märsta.nu

Holst menar att ICORN bestämmer vilka författare som ska komma till Sigtuna och att det inte finns någon garanti att det är just ukrainska författare som kommer till Sigtuna. Han är också kritisk till hur ICORN och fristadsförfattarsystemet fungerat i kommunen tidigare.
– Vi har som sagt tagit emot två författare via ICORN. Där den första kan sägas passa in i Socialdemokraternas positiva beskrivning gör den andre det inte. Där hade vi stora problem relaterat till den personen och det kan knappast sägas att den personen bidrog i någon större utsträckning till kulturlivet i Sigtuna kommun. Däremot skapade personen massor av extraarbete och därmed extra kostnader för förvaltningen.

ica_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

centrum_host_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

pantamera_avc_helsida
moderat_fokus_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

defacto_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

sap_sep23_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

hockeyskola_helsida
adhd_kommun
nrh_sigtuna
joes-helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
moderat_bli_medlem
ica_outsider
nrh
centrum_outsider_host
kommun_adhd_outsider
joes_outsider
hockeyskola_outsider
pantamera_out
kommun_skoterska_outsider
connys
socialdem_sep23_outsider
swedol_outsider