vinter_pan
Foto: Riksbanken
Pernilla Bergqvist (L), vice ordförande i ArbetsgivareutskottetFoto: Pressbild/Sigtuna kommun
Ibrahim Khalifa, Kommunstyrelsens ordförandeFoto: Daniel Iskander
Mia Hämäläinen-Persson, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenFoto: Daniel Iskander
Marie Axelsson, ordförande i Kultur- och fritidsförvaltningen

(S)-politiker behåller sina arvoden

Dragan Perkovic och Pierre Cengiz-Edstrand fick sina arvoden indragna av det omdiskuterade Arbetsgivarutskottet, men nu när Socialdemokraterna inte längre ingår i kommunledningen så blir det inga indragna arvoden: - Ett sätt att bli av med S är att vara modig och plocka bort deras arvode, säger Dragan Perkovic (-) till märsta.nu

centrum_artikel_host

Den nya regnbågskoalitionen får gå igenom en segdragen process för att bli av med Socialdemokraterna från ordförandeposter i kommunen. Men tidigare har man kunnat stoppa arvoden via Arbetsgivareutskottet där det nu finns majoritet från Liberalerna och Moderaterna att plocka bort arvoden för alla socialdemokratiska ordförande i nämnder och styrelser. Nyligen blev Dragan Perkovic av med sitt arvode som vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Bergqvist sa tidigare till märsta.nu att beslutet att dra in Perkovic arvode var direkt kopplat till att han valt att bli politisk vilde.

Kommunalråd fick arvodet avstängt
Pierre Cengiz-Edstrand fick under omdiskuterade former sitt arvode indraget då han våren 2016 deklarerade att han inte tänker rösta med Socialdemokraterna och Liberalerna. Det ansågs att han inte längre var en del av kommunledningen och därför inte skulle ha kommunalrådsarvode. Men samma princip verkar inte gälla idag då det finns en ny överenskommelse om kommunledning.

Perkovic: ”Vågar inte röra S arvode”
Socialdemokratiska ordföranden sitter i de flesta nämnder utan att vara en del av Regnbågskoalitionen. Processen ser ut att förhalas ytterligare då det ännu inte beslutats om när nödvändiga extrasammanträden i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige kan hållas. Under tiden skulle Arbetsgivarutskottet kunna följa sin praxis och stänga av arvodena för (S)-politiker, anser Dragan Perkovic.
– På ena sidan tar de ifrån mitt och Pierres arvode men på andra sidan vågar de inte röra Socialdemokraternas arvode när Socialdemokraterna inte har någon majoritet. Ett sätt att bli av med S är att vara modig och plocka bort deras arvode, säger Perkovic.

Möten i augusti
Pernilla Bergqvist skriver i mail till märsta.nu att det är Eva-Lena Lindqvist (S) som är ordförande i Arbetsgivarutskottet medan hon själv är vice ordförande:
– Vi i Regnbågskoalitionen hade hoppats på extra möten i KS och KF innan juli för att få igenom det formella maktskiftet men jag har inte hört något ännu, det lutar nog att dessa möten blir av i augusti. Det är Ibo och Gun som bestämmer datum eftersom de är ordförande. Vi i Regnbågskoalitionen kan inte göra något gällande arvoden innan maktskiftet går igenom i KF.

Kan hävda initiativrätt
Enligt Bergqvist kommer Lindqvist inte tillåta att man tar upp ärenden som innebär att S-politiker får ändrade arvoden. En ledamot i kommunala nämnder har dock initiativrätt och där skulle Bergqvist och Mats Weibull (M) kunna lägga fram ärenden utan att Eva-Lena Lindqvist kan neka dem det.

Moderaterna har dock kritiserat tillvägagångssättet med att dra in politikers arvoden då de fortfarande sitter på sina poster. Situationen nu skulle dock vara annorlunda då Moderaterna öppet sagt att Socialdemokraterna förhalar processen med bytet i kommunledningen
– Den princip som gäller idag är att majoriteten har en viss pott för arvoden och oppositionen har en annan mindre pott för arvoden. När maktskiftet går igenom i KF blir det en ny ordförande i KSAGU från nya kommunledningen. Eftersom S då hamnar i opposition får de del av den potten arvoden som oppositionen förfogar över – men de får själva bestämma fördelningen inom den potten. Formellt så är Ibo fortfarande KSO. Alla politiker sitter kvar på sina nuvarande poster och har ansvar tills maktskiftet går igenom i KF. Vi hade som sagt önskat att Ibo och Gun hade ordnat extra möten i KS och KF så fort som möjligt men det verkar som sagt dra ut på tiden, skriver Pernilla Bergqvist i mail till märsta.nu

 

nrh_sigtuna
storemore_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

slottsby_helsida
pantamera_avc_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

defacto_helsida
oppethus_dec

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

joes-helsida
connys_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

ica_helsida
vinter_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

storemore_out
joes_outsider
oppethus_out
slottsby_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
connys
nrh
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
vinter_outsider