vinter_pan
Foto: Svante Örnberg/Swedavia

Ryskt flygbränsle till Arlanda

SVT Nyheter avslöjar att ryskt flygbränsle anländer till Gävle hamn och sedan transporteras med tåg till Brista terminalen.

centrum_artikel_host

Gävle hamn har hamnat i en unik situation att de behöver ta in ryskt flygbränsle som kommer via fartyg som är registrerade i annat land än Ryssland avslöjar SVT Nyheter.
– Man måste vara noggrann med vem man får betalt av och hur, säger Fredrik Svanbom, vd för det kommunala bolaget Gävle Hamn.

Tankern anlöpte Gävle hamn från St Petersburg på lördagsmorgonen sedan Gävle hamn och Sjöfartsverket krävt förskottsbetalning av tankern för att komma in. SVT uppger att det är flygbränsle som kommer in via Ryssland. Tankern går under liberisk flagg men ägare är ett rederi i Dubai som ingår i ryska statskontrollerade bolaget Sovcomflot. Sovcomflot är med på EU:s sanktionslista sedan 25/2 till följd av den ryska invasionen av Ukraina. Dock kan man inte stänga hamnen för ryska fartyg.
– Vi har inte befogenheten att stänga hamnen, det beslutet fattas av regeringen. Men via vår branschorganisation har vi påtalat för regeringen att vi gärna ser att de fattar ett beslut om att förvägra ryska fartyg att anlöpa svenska hamnar, säger Fredrik Svanbom, VD för Gävle Hamn.

Fristående (S)-debattören och med i Nätverket Fördel Arlanda konstaterar att Arlandas flygverksamhet åtminstone på kort sikt är beroende av Ryssland.

ica_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

defacto_helsida
vinter_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

connys_helsida
oppethus_dec

Fortsatta trygghetsvandringar i kommunen

Nyheter Sigtuna kommun har återigen genomfört en trygghetsvandring i samarbete med flera andra viktiga aktörer. Detta initiativ syftar till att få en heltäckande översikt av olika områden och att identifiera sätt att gemensamt öka tryggheten.

Vintertidtabellen startar 10 december

Nyheter Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

storemore_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu: Snöfall och kyligt väder förväntas

pantamera_avc_helsida

Julgransflygning över Märsta 18 december

Nyheter Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.

Många tog ställning mot mäns våld mot kvinnor

Nyheter Valsta var under torsdagskvällen platsen för den årliga ljusmanifestationen med fokus på att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor världen över. För femte året samlades engagerade individer och representanter från olika föreningar och organisationer för att stödja nolltolerans mot våldet.

wenngarn_helsida

Inkomstklyftorna ökar i kommunen

Nyheter I Sigtuna kommun växer de ekonomiska klyftorna markant. I Til-Munkholmen-området är den disponibla inkomsten mer än dubbelt så hög jämfört med Centrala Valsta.

Morgonkollen

Notiser Kylig morgon med normal trafik och mindre påverkan på busstrafik i Sigtuna

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 23 november: märsta.nu informerar om väder, trafik och blåljus

nrh_sigtuna

Vädervarning i kommunen för onsdag

Notiser SMHI utfärdar en vädervarning för Sigtuna kommun med en Gul varning för Vind i kombination med snöfall. Under tiden från onsdag eftermiddag till natt mot torsdag förväntas en kombination av snöfall och kraftiga vindar skapa potentiella problem i trafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
swedol_outsider
oppethus_out
ica_outsider
storemore_out
wenngarn_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh
vinter_outsider
connys