moderat_fokus_pan
Dan Rosenholm (L) agerade kommunstyrelseordförandeFoto: Sigtuna kommun/Rosie Alm
Olov Holst (M), oppositionsrådFoto: Arkivbild/Daniel Iskander

Rockad i KS när (S) tappade majoritet

Dan Rosenholm blev Kommunstyrelsens ordförande och för andra gången denna mandatperiod tappade (S) majoriteten. Moderaterna tillsammans med Liberalerna fick igenom flera förslag på sittande möte: - Moderaterna och Alliansgruppen gör skillnad, nu tillsammans med Liberalerna. På första kommunstyrelsemötet efter Uppdrag gransknings avslöjanden om hur Socialdemokraterna styrt kommunen, fick vi igenom tre skarpa beslut som påbörjar arbetet med att förhindra framtida politisk korruption, kommenterar oppositionsrådet Olov Holst (M) via Facebook.

centrum_artikel_host

Ett flertal ärenden drogs igenom på initiativrätt från ledamöterna i Kommunstyrelsen. Olov Holst och Moderaterna lade förslag om en revidering av kommunens styrdokument, införande av etiskt riktlinje och ett visselblåsarsystem.
– Det är glädjande att vi nu, tack vare att L beslutat sig för att lämna koalitionen med S och istället samarbeta med den borgerliga Alliansgruppen, kan få igenom tre kraftfulla beslut för att stoppa framtida korruption av det slag vi sett under en lång tid med socialdemokraterna vid makten, säger Olov Holst, oppositionsråd (M).

”Upplevt missförhållanden”
Visselblåsarsystemet innebär att tjänstemän eller andra inom den kommunala förvaltningen helt anonymt kan lämna uppgifter om missförhållanden de ser.
– Vi kommer göra allt som krävs för att det i framtiden inte ska gå att styra kommunen odemokratiskt och att fullständig öppenhet i kommunens ärenden ska råda. Alltför många tjänstemän i kommunen har upplevt missförhållanden som de inte vågat ta upp och för att undvika detta framöver vill vi införa visselblåsarsystemet, fortsätter Holst.

Rosenholm ny KSO
märsta.nu når kommunalrådet Dan Rosenholm (L) efter sammanträdet. Rosenholm fick ta över som KSO i samband med sammanträdet eftersom han är andre vice ordförande, förste vice ordförande Chrster Larsson (MP) var nämligen inte på plats. Rosenholm säger att han förutom ärendena på dagordningen själv la till fem till:
– Ett ärende, som ligger mig mycket varmt om hjärtat, relaterat till den samverkan med Swedavia och polisen för förhindra, även inifrån avgångshallen, att barn förs ut ur landet för tvångsgifte. Just det här beslutet gällde ett larmtelefonnummer som måste finnas tillgängligt till den 22 juni. Det bifölls men socialdemokraterna ville av formella skäl först skjuta upp det för beslut 12 juni, vilket i praktiken skulle innebära att verksamheten inte skulle kunna komma igång förrän efter midsommar. Då har sommarloven varit länge och ceremonierna i full gång, berättar han.

Riktlinjer för markanvisning
Rosenholm bekräftar att förslaget om etiska riktlinjer lades av Olov Holst men att ingen var emot det, inte heller Socialdemokraterna. Ingen var heller emot visselblåsarsystemet och revideringen av de kommunala riktlinjerna.
– Jag tog också upp de förslag till riktlinjer för markanvisning som utarbetats av stadsbyggnadskontoret och redovisats på kommunalsrådsberedningen i november och sedan blivit liggande. De innebär till exempel att i de allra flesta fall skall mark säljas under konkurrens. Eftersom det fanns för många redigeringar som stadsbyggnadskontoret ville ha och ett antal ändringsförslag från Olov Holst begärde jag själv återremittering av ärendet till nästa KS den 12 juni, säger Dan Rosenholm.

(S) välkomnar besluten
Socialdemokraterna bekräftar i ett pressmeddelande att beslut fattades i bred politisk enighet. Man välkomnar även Moderaternas förslag som man hoppas ska innebära mer öppenhet i de demokratiska processerna.

centrum_host_helsida
ica_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

defacto_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

hockeyskola_helsida
connys_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

moderat_fokus_helsida
adhd_kommun

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

mp_ute_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

pantamera_avc_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

kommun_adhd_outsider
moderat_bli_medlem
swedol_outsider
kommun_skoterska_outsider
ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
mp_ute_outsider
connys
ica_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
nrh