centrum_panorama_hostshopping

Risk för vattenbrist i sommar

Norrvatten uppmanar till minskad vattenförbrukning i sommar då många är hemma på grund av coronapandemin.

centrum_artikel_host

Hemestern, det vill säga semester hemma, riskerar att leda till vattenbrist om allt för många är hemma samtidigt och förbrukar vatten. Problemet är inte vattentillgången för Norrvatten som har Mälaren som täckt, men kapaciteten för att producera dricksvatten.

Redan nu har Norrvatten sett en ökad vattenförbrukning de senaste dagarna enligt Mitt i Stockholm. Varningen om risk för vattenbrist gäller samtliga Norrvattenkommunerna:
– Det är den erfarenhet vi har från 2018. Då var det väldigt nära att det blev vattenbrist. Nu har vi bestämt att vi ska gå ut tidigt och vara förebyggande – att man ska vara lite försiktig med vattnet, säger tillförordnad VD Håkan Falk enligt tidningen.

Falk antar att om fler stannar hemma så går det åt mer vatten helt enkelt.
– Vi har hela tiden kommunikation med kommunerna vi levererar vatten till men den kommunikationen brukar i normala fall sluta vid midsommar. I år kommer vi vid behov fortsätta ha kontakt efter midsommar på grund av coronan, fortsätter Falk enligt Mitt i Stockholm.

Vid varma dagar kan vattenförbrukningen öka med så mycket som 30 procent under varma dagar. Bevattning av trädgårdar är något som tar mycket vatten. Norrvatten hoppas att man minskar sin förbrukning, fram för allt den onödiga.

Några enkla sätt att spara in på vatten är att inte bada utan duscha, stäng av vattnet när du borstar, kör fulla disk- och tvättmaskiner, ställ in tillbringare med vatten i kylen om du vill ha det kallt. Utöver det så bör du undvika att vattna i trädgård, om du avser göra det ändå så vattna tidigt på morgonen så att vattnet inte avdunstar, vattna med kanna eller spara regnvatten i en tunna. Notera att en vattenspridare på 20 minuter gör sig av med 150 liter vatten, en kran som rinner i en minut skickar iväg sex liter vatten.

mp_tack_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

brobygget_2024
centrum_host_helsida
connys_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
brobygget_outsider